Зміна керівництва: чи потрібні іноземці в Нацбанку

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Політична відповідальність за призначення Гонтаревої лежить не лише на президенті, але й на всіх членах парламенту, які голосували за цю кандидатуру.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи ситуацію з відставкою Валерії Гонтаревої та вибір нового голови НБУ.

«Очевидно, що такий статус вигідний ключовим політичним гравцям в Україні. Відставка має супроводжуватись аналізом діяльності, що може викликати політичну турбулентність. Зараз це нікому не потрібно. В інших країнах голова НБУ – технічний фахівець, макроекономіст, який відповідає за стабільність усіх кредитних, грошових ринків та адекватну діяльність комерційних банків. У нашій країні це людина, яка рухає великими фінансовими потоками», – зазначив Савченко.

Він додав, що Україні слід відокремити бізнес від влади.

На його переконання, це головна передумова для правильного технологічного призначення керівництва НБУ.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

«Ідеться не лише про голову НБУ, але й про правління. Зараз це політично невигідно», – уточнив експерт.

При цьому він підкреслив, що недоречно призначати на такі посади іноземців.

«У нас не було жодного фахівця-іноземця на ключових посадах. Це просто люди, які мають два паспорти та вміють говорити англійського. Звичайно це перевага, але фаху там немає. Це по-перше. А по-друге, вони не знають українських реалій. Коли ці іноземці усвідомлюють стан речей, то просто йдуть у відставку», – пояснив фахівець.

За його словами, потрібно, щоб західні партнери брали участь у рекомендаціях на призначення фахівців, але з України.

«Зараз усе навпаки. Українські політичні сили призначають західних персон», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, голова Нацбанку Валерія Гонтарева перебуває у відпустці з 11 травня.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Гонтарева на посаді голови НБУ дала 35 обіцянок, 14 з яких виконала, а 13 – провалила. Рівень її відповідальності – 40%.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ. Детальніше – в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: