Завдання на 2018 рік: чому в Україні не проводяться справжні реформи

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Цього року буде дуже важко. Якісь незначні зміни ймовірні, але 2018 рік буде популістським. Усі в очікування виборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи завдання в новому політичному році, основними серед яких президент визначив реформування фінансової, судової, інвестиційної сфер, а також ринку землі.

«Заяви про лібералізацію, зменшення податків, створення інвестиційного, бізнес-клімату переходять у популізм і стають предметом боротьби за електорат. Влада бореться за тих, хто найбільше голосує, а це здебільшого люди похилого віку, ті, хто живе ще в ментальності Радянського Союзу та чогось очікує від держави», – зазначив Краснопьоров.

Він спрогнозував незначне підняття економіки, але говорити про реформування фінансової сфери зарано.

Що обіцяє Порошенко українцям на 2018 рікСлово і Діло зафіксувало, що збирається виконати президент Петро Порошенко в 2018 році. В першу чергу він пообіцяв підвищити мінімалку і продовжувати піклуватися про армію.

«Не видно поки бажання налагоджувати бізнес-клімат. Тим більше друга половина минулого року вже була передвиборчою для нашого уряду, а в 2018 році цього буде ще більше», – додав експерт.

Реалізація судової реформи також малоймовірна, продовжив він.

«Коли стан коаліційних домовленостей важливіший за закон – це стан самозбереження. Влада боїться того, що раптом з’явиться якась законна інституція, що зможе когось переслідувати, всі бояться за своє становище», – уточнив Краснопьоров.

Яскравий приклад – виведення коштів Януковича, нагадав аналітик.

«Участь у цьому брали фактично всі. Це один прецедент, а якщо почати розкопувати далі, то там буде майже вся еліта», – підкреслив він.

«Умов ані для лібералізації бізнес-процесів, ані для судових змін на сьогодні немає. Навпаки, є ймовірність, що ми станемо заручниками виборчого процесу», – пояснив аналітик.

Усі гратимуть на популізм, не лише Порошенко. А популізм береться з кишень українців, тому від нього втратить країна.

За його словами, в нас наразі всі чекають виборів, але ніхто не готується до майбутнього.

«На жаль, щоб провести реальні реформи в Україні, вивести її з популістської детермінації, слід зрозуміти, що ти можеш скоро втратити владу. І робити все можливе без остраху за своє політичне майбутнє. Навіть розуміти й знати, що ти втратиш владу. Проблема в тому, що в нас політики, президент навіть не бачать такого сценарію. Вони бояться втратити владу, свій бізнес, статки. Така влада не здатна провести широкі реформи. Влада сама в пастці, але й українці в заручниках олігархічного консенсусу», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Додамо, за даними «Слова і Діла», в 2017 році рівень відповідальності Петра Порошенка знизився на 13%. Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 році – за посиланням.

Також аналітики порталу з'ясували, що збирається виконати гарант у новому році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: