ДБР в Україні: що вплине на підтримку Заходу та коли запрацює орган

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Західні партнери зацікавлені в тому, щоб ДБР запрацювало як нормальна інституція, але все залежатиме від реальної роботи органу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи інформацію про те, що ДБР розпочне роботу до травня цього року та підтримку нового органу з боку західних партнерів.

«Якщо керівництво ДБР у своїх діях не проявлятиме належної активності, якщо справи, які розслідуватиме ДБР, видаватимуться штучними чи спрямованими на порушення якихось кримінальних проваджень проти слідчих НАБУ, при цьому необґрунтованими, то буде видно, що ДБР використовують у політичних цілях. У такому разі іноземні партнери відразу істотно знизять підтримку ДБР», – зазначив Малишев.

На його думку, те ж саме й із довірою до конкурсу, яка поки незначна.

Експерт підкреслив, що зараз є очікування, якими будуть перші кроки ДБР щодо організаційних моментів, затвердження нормативних актів, взаємодії з громадськістю.

За його словами, вже є перший скандал з приводу того, що директор ДБР спочатку говорив про відкриту співпрацю з громадськістю, конкурсні засади, але нещодавно затвердив сам підзаконні акти.

Державне бюро розслідувань: структура та основні функціїРозповідаємо, що собою являтиме Державне бюро розслідувань, директором якого нещодавно був обраний Роман Труба.

«Це свідчить про те, що директор ДБР перебирає на себе функцію самостійного призначення – не інтернет-голосуванням, як це зроблено в НАБУ. Тут уже перший конфлікт», – додав Малишев.

«Якщо він надалі концентруватиме в своїх руках владу й нівелюватиме всі запобіжники, які передбачені законом про ДБР, то Бюро не дочекається західної підтримки», – припустив експерт.

Щодо початку діяльності ДБР, то, за його словами у скороченому форматі орган може запрацювати в травні.

«Усе залежить від конкурсних процедур, за якими мають обиратися слідчі, керівники підрозділів, фінансування з держбюджету, що має бути прозоро витрачене на ремонт приміщень, закупівлю спецтехніки», – уточнив він.

Однак передбачено, що ДБР відкриває територіальні управління, нагадав фахівець. На його думку, до травня ДБР їх не відкриє, але, можливо, сформує частину центрального апарату.

«У початковому форматі за оптимістичного сценарію ДБР може розпочати діяльність у травні. Але доцільніше орієнтуватися на вересень. Більш-менш повноцінно ДБР може запрацювати не раніше ніж у вересні», – резюмував Борис Малишев.

Докладніше про діяльність новоствореного органу та його основні функції – в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: