Статус РФ та антикорупційний суд: чого чекати від ВРУ останнього пленарного тижня VII сесії

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

За реінтеграцію Донбасу може бути результативне голосування. Так, було багато правок, але більшість із них буде відхилена. Вони подавалися з пропагандистською метою та є несумісними з ідеями наших європейських партнерів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи основні завдання заключного пленарного тижня поточної сесії, серед яких розгляд законопроектів про реінтеграцію Донбасу та антикорупційний суд.

«Щодо реінтеграції Донбасу, то вихід знайти можна задля результативного голосування, оскільки цей документ потрібен для організації на окупованих територіях більш цілісного управління й для того, щоб зафіксувати агресора, точніше, щоб РФ не могла потрапити до миротворчої місії», – зазначив Палій.

Він підкреслив, що це два основні завдання, які можуть бути вирішені через законопроект про реінтеграцію.

«Намагатимуться виписати інші речі в документі, але це вже виключно політика. Наприклад вже звучать тези про те, що законопроект може відновити торгівлю з РФ, але це підігравання Росії», – додав політолог.

Що наобіцяли українські політики на 2018 рікЩо українські чиновники запланували на 2018 рік. Слово і Діло зібрало основні обіцянки і вийшов календар.

За його словами, законопроект щодо реінтеграції потрібен радше в дипломатичному сенсі.

«Перенасичуючи його зайвими правками, висуваючи звинувачення, деякі депутати радше допомагають РФ, аніж Україні», – уточнив він.

Експерт припустив, що попри складнощі, законопроект проголосують.

На його думку, щодо антикорупційного суду ситуація неоднозначна, але не безвихідна.

«Так, була критика від представника МВФ. Зауваження більш-менш притомні, але є дві тези від МВФ, які не зовсім зрозумілі. Зокрема, йдеться про те, щоб Україна відмовилася від детектора брехні, хоча світовий досвід, навпаки, заохочує такі засоби. Крім того, МВФ пропонує дозволити, щоб люди, які раніше працювали в правоохоронних органах, могли йти в судді», – пояснив політолог.

В українських реаліях, це не зовсім доречно, тому щодо антикорупційного суду будуть дискусії, наголосив він.

«З іншого боку, можуть проголосувати в першому читанні, але з пропозицією внести правки до другого читання», – резюмував Олександр Палій.

Що політики вже встигли наобіцяти на 2018 рік – на нашій інфографіці.

Також «Слово і Діло» повідомляло, як змінився рівень відповідальності фракцій і депутатських груп ВР.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: