Kroll: як використовували ПриватБанк для шахрайства

Читать на русском
Kroll підтвердив використання ПриватБанку до націоналізації для шахрайства зі збитками мінімум у 5,5 мільярдів доларів.

ПриватБанк до його націоналізації наприкінці 2016 року був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у 5,5 мільярдів доларів.

Як пише «Слово і Діло», про це заявляє Національний банк України з посиланням на компанію-аудитора Kroll.

Рік після націоналізації: що відбувається з ПриватБанкомМинув рік після націоналізації ПриватБанку, а відголоски минулорічного рішення влади наявні й досі. Наразі Приват виставив дочку на продаж, а активи його колишнього власника арештовані. Оцінку націоналізації дали експерти.

«Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПриватБанк був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій щонайменше протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 мільярдів доларів», – ідеться в повідомленні.

Серед ключових висновків розслідування – виведення коштів і приховування джерел походження коштів. Механізми, що використовувалися для маскування джерел і реального призначення кредитів, мають характерні ознаки скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

Нацбанк також вказує, що ще одним результатом розслідування є виявлення «банку в банку».

«Центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем і виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПриватБанку», – стверджується в повідомленні.

Згідно з оприлюдненими результатами аудиту, ця секретна структура забезпечувала проведення платежів і сприяла руху коштів за сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структурі були залучені сотні працівників ПриватБанку, додає НБУ.

Крім того, йдеться в релізі, тіньова банківська структура управляла корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб: під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувалися для погашення основної суми та відсотків за наявними кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування).

Щодо балансу банку розслідування Kroll, згідно з релізом НБУ, встановило, що до націоналізації банку в грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним із колишніми акціонерами та групами афілійованих із ними осіб.

Нацбанк відзначає, що такі результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки регулятора.

НБУ також заявив про готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Нагадаємо, в грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ та акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на ринку країни фінустанови. Держава отримала 100% у його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн шляхом випуску держоблігацій (в тому числі на 53,8 млрд грн – із прив'язкою до курсу долара) та обміну їх на акції.

Однак наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд грн на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора ПриватБанку – компанії EY.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: