Рахунки «ПриватБанку» заарештовані на мільярд за позовом Суркісів

Читать на русском
Державна виконавча служба заарештувала рахунки Приватбанку у рамках примусового виконання проваджень по стягненню коштів на суму близько 1,1 млрд грн на користь сім'ї Суркісів.

Державна виконавча служба заарештувала рахунки Приватбанку у рамках примусового виконання проваджень по стягненню коштів на суму близько 1,1 млрд грн на користь сім'ї Суркісів.

Про це свідчать матеріали Окружного адмінсуду Києва, передає «Слово і Діло» з посиланням на finbalance.

У постанові суду зазначається, що арешт був накладений постановами головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції 29 листопада у межах вищевказаних виконавчих проваджень.

Одночасно з позовною заявою Приватбанк подавав клопотання про забезпечення позову шляхом заборони державним виконавцям вчиняти будь-які виконавчі дії відносно боржника за вказаними виконавчими провадженнями в рамках примусового виконання виконавчих листів Київського апеляційного адміністративного суду від 7 листопада.

Крім того, у заявленому клопотанні позивач посилався на наявність «небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам банку до прийняття рішення у даній адміністративній справі, а також на наявність очевидну протиправність оскаржуваних дій і рішень органу державної виконавчої служби».

Нагадаємо, що 18 грудня 2016 року Кабінет міністрів прийняв рішення про входження держави у капітал Приватбанку.

Згідно з цим рішенням, держава в особі Міністерства фінансів стало власником 100% акцій, а Приватбанк був докапіталізувати на суму 116,8 млрд грн.

3 липня 2017 року Міністерство фінансів України вирішив докапіталізувати Приватбанк ще на 38,6 млрд грн.

В рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

17 травня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з Приватбанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора Приватбанку, які стосувалися рахунків фізосіб.

Також суд Києва вирішив стягнути з Приватбанку на користь А-банку, що належить братам Суркісам, списані при націоналізації 364 млн грн.

Ігор Суркіс і його брат Григорій Суркіс, а також пов'язані з ними особи подали 42 позови проти Національного банку України.

При цьому, на початку листопада Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав Приватбанк повернути сім'ї Суркісів 1 млрд грн, $266,2 тис і € 7,8 тис.

НБУ подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та звернувся до суду з проханням зупинити виконання рішення до вирішення спору у касаційній інстанції.

Пізніше Виконавча служба відкрила провадження про стягнення з Приватбанку коштів на користь Суркісів.

11 грудня в Приватбанку заявили про можливе залучення державних грошей для виплати Суркісам.

Пізніше в НБУ підтвердили можливість рефінансування Приватбанку при виконанні судових рішень щодо скасування bail-in.

20 грудня, Приватбанк не зміг заблокувати у Вищому адміністративному суді (ВАСУ) стягнення 1 млрд грн на користь сім'ї Суркісів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: