Іноземний легіон АТО: хто воює проти РФ і що означає демарш грузинських бійців

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

«Грузинський національний легіон», що воює на Донбасі в складі ЗСУ, заявив про вихід зі складу 54-ї окремої бригади через некомпетентність і незаконні накази командування. За допомогою російської пропаганди відразу ж почалися чутки про дезертирство українських підрозділів. Наскільки реальні ці прогнози та яке значення «грузинського демаршу»?

Про це в ексклюзивному матеріалі «Грузинський демарш» в армії. Якої шкоди було завдано Україні» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович звернув увагу, що в повідомленні в Facebook «Грузинського легіону» йдеться про те, що командир «намагається депортувати прямо з госпіталю поранених бійців», а командування бригади забрало в «легіонерів» усе обладнання, передане їм волонтерами.

За словами журналіста, присутність іноземців у лавах ЗСУ ще в 2015 році регламентували в спецзаконі, а організація депортації небажаних елементів перебуває поза компетенцією армійських офіцерів.

«Ба більше, командування бригади мало повне право забрати всю амуніцію та зброю в бійців, які залишили свої позиції», – уточнив він.

Як би там не було, потрібно віддати належне тому, що грузинські добровольці одними з перших підтримали українську армію в боротьбі з РФ ще в 2014 році. До формування «Грузинського легіону» мав прямий стосунок Саакашвілі, й саме тому інцидент набув негативного розголосу в ЗМІ, нагадав фахівець.

Зокрема, російський експерт Владімір Анохін в інтерв'ю пропагандистському виданню Russia Today заявив, що в майбутньому не лише продовжиться відхід іноземців із лав ЗСУ, а й загалом посилиться дезертирство в українській армії.

За словами Поповича, самих грузинів у складі 54-ї бригади було не дуже багато. За даними радника президента Юрія Бірюкова, за своєю чисельністю «грузинський легіон» не перевищував піхотний взвод – приблизно 30 осіб.

«Загальна чисельність усіх іноземців у лавах української армії також невелика. У пояснювальній записці до законопроекту, який дозволяє проходження іноземцями служби в українській армії (до того, як він став законом), вказується, що ухвалення документа дозволить легалізувати до тисячі іноземних бійців. А в 2016 році представники Генштабу заявили, що чисельність іноземців, які уклали контракт із ЗСУ, не перевищує 100 осіб», – уточнив експерт.

Вплив іноземців на бойові можливості українських збройних формувань не варто переоцінювати. Їхня присутність має пропагандистський характер як свідчення того, що не лише українці хочуть протистояти російській агресії.

«Слід зазначити, що громадяни інших країн воюють не лише в ЗСУ. Вони служать у лавах «Правого сектору» та підрозділів Нацгвардії. Це не лише грузини, але й білоруси, чеченці, громадяни РФ і навіть представники західного світу», – підкреслив він.

Однак це люди, які добровільно вирішили залишити свої домівки й піти на війну в чужій для них державі, акцентував журналіст, додавши, що багатьом із них, особливо росіянам, які воюють у лавах «Правого сектору», немає шляху назад.

«Саме тому грузини, публічно заявивши про свій вихід зі складу 54-ї бригади, завдали Україні виключно іміджевих збитків, надавши російським пропагандистам серйозні козирі в інформаційній війні», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Грузинський демарш» в армії. Якої шкоди було завдано Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: