СБУ заблокувала шпигунську програму для смартфонів

Читать на русском
За висновком фахівців, виявлене програмне забезпечення, встановлене на мобільному пристрої, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації.

СБУ припинила поширення в Україні шпигунського програмного забезпечення для мобільних пристроїв.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ, передає «Слово і Діло».

«Співробітники СБУ спільно з прокуратурою заблокували поширення шкідливого програмного забезпечення, яке призначалося для віддаленого негласного отримання інформації з мобільних терміналів», – ідеться в ньому.

Зокрема, СБУ встановила, що група зловмисників із різних регіонів України розробила програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв.

«Свої «послуги» вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси. Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до «сервісу». Йому надходило посилання, яке він мав фізично завантажити на телефон потрібної йому особи. Програма запускалася автоматично під час включення мобільного телефону, не проявляла ознак активності під час роботи й діяла приховано від власника», – підкреслюється в повідомленні.

Це програмне забезпечення дозволяло перехоплювати телефонні розмови, СМС- та ММС-переписку, фіксувати місцезнаходження абонента, спілкування через месенджери та електронну пошту, надавало доступ до фото- та відеофайлів, що зберігаються на мобільному пристрої.

«Всі отримані дані зберігалися для клієнта в «особистому кабінеті» на веб-ресурсах зловмисників. Для постійного користування «сервісом» замовник мав здійснити оплату на необхідний йому термін через електронні платіжні системи», – зазначає СБУ.

Підсумки 2017 року: поразки та перемоги УкраїниОднією з провальних подій року, що минає, є протистояння новостворених антикорупційних органів та правоохоронців старого гарту.

Згідно з повідомленням, правоохоронці провели низку обшуків у офісах та за місцями проживання учасників групи, під час яких вилучили докази протиправної діяльності зловмисників.

За висновком фахівців, виявлене програмне забезпечення, встановлене на мобільному пристрої, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації.

Виробництво здійснюється за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу.

Раніше повідомлялося, що СБУ викрила антиукраїнського інтернет-агітатора.

Також відзначимо, що співробітники СБУ спіймали чиновника Київської митниці на системних «відкатах».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: