Кір: епідеміологічна ситуація в Україні та світі

Читать на русском

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, після спадання, що тривало з 2013 року, рівень захворюваності на кір в Україні знову почав зростати. Наразі наша країна – серед 14 країн світу, де спостерігається ця сумна тенденція. Причиною цього є катастрофічне зниження кількості вакцинованого населення. Наразі прививки проти кору отримали лише 45,5% українців – при тому, що загальновизнаною санітарно-епідеміологічною нормою є вакцинація 95% населення.

Найбільший за останні роки сплеск захворюваності на кір в Україні був зафіксований у 2006 році. Тоді жертвами хвороби стали 42,7 тис. наших співгромадян.

Календар щеплення: скільки коштує вакцинація дитини«Слово і Діло» підрахувало, скільки коштує в Україні стандартний курс вакцинації для дітей від 0 до 16 років.

У 2016 році було зафіксовано 102 спалахи кору в 10 областях. Частина з цих людей не захворіли на кір з різних причин (прививки, імунітет), хоча контактували з хворими й були зареєстровані як потенційні хворі. Серед них 58 – діти дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку, 27 – підлітки та діти старшого віку, 17 – дорослі зі зниженим імунітетом.

Серед тих, хто захворів на кір (у 2106 році таких було 74 людини), переважна більшість ніколи не були щеплені, приблизно третина – вакцинувалися лише один раз за життя або не вакцинувалися взагалі. Дані щодо решти відсутні. Що стосується географії захворюваності, то минулого року найбільше таких випадків було зареєстровано в Івано-Франківській, Одеській та Львівській областях.

Варто сказати, що ця проблема актуальна не лише для України. В середньому щодня в світі від цієї підступної хвороби помирають близько 400 дітей. Уже цьогоріч поряд із кордонами України зареєстровано вогнище поширення вірусу: лише в січні 2017 року в Румунії на цю хворобу захворіли 2500 людей, 14 із них померли.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» публікувало опитування, згідно з яким більшість громадян України віддають перевагу лікуванню у державних медичних закладах.

Крім того, з’ясувалося, що рідше за інших скаржаться на самопочуття жителі західних регіонів нашої країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: