Зруйнований Донбас: як змусити РФ компенсувати збитки від війни

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Існують прецеденти, коли агресор зазнав поразки. Тоді можна стягувати з контрибуції. Після завершення війни можна подавати до міжнародних судів позови, але таких умов у нас поки немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи дані генплану, згідно з якими РФ завдала шкоди Донбасу на 13 мільярдів гривень.

«Добре, що підрахували збитки. Звичайно, потрібно звертатися вдо міжнародних судів. При тому не лише з приводу Донбасу, але й щодо порушення морського права, анексії морської економічної зони. Чи виконає їх Росія? Зважаючи на те, що РФ не виконує рішення суду щодо порушення прав людини в Криму, потрібно шукати інші механізми», – зазначив Перепелиця.

Змусити РФ заплатити за Донбас можна, але іншими симетричними заходами з боку української сторони, уточнив він.

«Росія забрала наші банківські установи. Відповідно, потрібно націоналізувати Внешторгбанк, Сбербанк в Україні та інші російські банки. А далі вже на таких паритетних умовах вести перемовини», – додав експерт.

«РФ реагує лише на такі дії, силові контрдії. За заручниками це було зрозуміло. Міжнародне право їм байдуже. Тим паче наслідки для неї безсенсовні в цьому сенсі», – підереслив Перепелиця.

«Внешторгбанк узагалі наближений до Путіна. Коли була Гонтарева, ми сприяли рефінансуванню банків, фактично створили пільгові умови для російського бізнесу. Це ненормально. Ми самі позбавили себе багатьох способів впливів на РФ», – пояснив фахівець.

Причина цьому одна – зрощеність із російським бізнесом, констатував він.

Що обіцяє Порошенко українцям на 2018 рікСлово і Діло зафіксувало, що збирається виконати президент Петро Порошенко в 2018 році. В першу чергу він пообіцяв підвищити мінімалку і продовжувати піклуватися про армію.

«Тому в умовах, коли російський бізнес на 100% політизований, ми отримаємо саме такий результат. Та й наша влада зараз на 80% складається з бізнесменів. Відповідно, в нас же є намагання проводити таку прийнятну для Москви політику. Товарообіг з РФ за минулий рік зріс більш ніж на 20% при тому, що РФ веде війну проти нас. Тоді що ми можемо очікувати від західних партнерів? Хоча в питанні компенсації за Донбас слід іти саме шляхом симетричних заходів», – резюмував Григорій Перепелиця.

За даними «Слова і Діла», ще чотири роки тому Петро Порошенко пообіцяв відновити зруйновані під час АТО на Донбасі виробничі приміщення та житлові будинки.

Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 році – за посиланням.

Також аналітики порталу з'ясували, що збирається виконати гарант у новому році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: