Миротворці на Донбасі: посол розповів про провальні переговори

Читать на русском
Рада безпеки ООН була готова починати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але РФ відхилила майже всі важливі положення.

Рада безпеки ООН була готова розпочинати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але РФ відхилила майже всі важливі положення.

Про це сказав посол України в ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю «Європейській правді», пише «Слово і Діло».

Без згоди РФ миротворча місія на Донбасі неможлива - ВолкерБез згоди Російської Федерації розмістити миротворчу місію на Донбасі буде неможливо. Про це повідомив спецспредставітель Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

«Радбез справді був готовий розпочинати роботу над мандатом миротворчої операції, але Росія відкинула практично всі важливі положення й повернулася до своєї ідеї про дивну операцію, де миротворці ООН охороняли б спостерігачів ОБСЄ», – сказав Єльченко.

За його словами, миротворці мають стояти на державному кордоні між Україною й Росією, але Росія цей варіант відкидає.

«І це «червона лінія», яку ніхто ніколи не перейде. Тому мені здається, що найближчим часом зрушень у цьому питанні не буде. Так, шанс був, але Росія його не використала чи не дала можливості використати його», – підкреслив Єльченко.

Посол додав, що, на його думку, Росія від початку не хотіла миротворчої операції ООН на території Донбасу.

«Я думаю, що це була просто гра … Їм потрібне або збереження ситуації, яка є зараз, або так звана «миротворча» операція на російських умовах, яка заморозила б цей конфлікт на десятиліття. Адже ми б отримали таку миротворчу операцію, з якою потім не знали б, що й робити та як її звідти вивести», – сказав він.

Нагадаємо, позиція Росії з питання контингенту ООН на Донбасі полягає в тому, що миротворці мають підтримувати місію ОБСЄ.

Україна відкидає можливість участі Росії в майбутній миротворчій місії ООН на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: