Польські журналісти з’ясували, як вугілля з ОРДЛО потрапляє до ЄС

Читать на русском
У розслідуванні журналістів польського видання йдеться про те, що вугілля з ОРДЛО типу антрацит потрапляє до п'яти країн ЄС.

Вугілля з окупованих регіонів Донбасу типу «Антрацит» потрапляє до п'яти країн ЄС.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів польського видання Gazeta Prawna, передає «Слово і Діло».

«Ми знаємо, що вугілля потрапляє принаймні до п'яти країн ЄС, зокрема до Австрії та Італії. Це важливо, оскільки відсутність експорту товарів з окупованого Донбасу була аргументом для Єврокомісії, щоб не накладати ембарго на торгівлю з цими регіонами», – зазначає видання.

На запит видання, чи постачання вугілля з ОРДЛО до ЄС можна вважати порушенням режиму санкцій, в Єврокомісії не відповіли.

Журналісти газети наводять приклади продажу антрациту з окупованих території до країн ЄС. Зокрема, австрійська компанія Carbones прямо інформує на своїй сторінці, що продає «український атрацит», а значить він походить з ОРДЛО, оскільки на підконтрольній території України його не видобувають. Представник цієї компанії визнав, що вони продають антрацит до Польщі. Ця компанія пов'язана з польською компанією TD Anthracite, яку в 2013 році заснували четверо українців. Однак після того, як у березні 2017 року українська влада заборонила будь-які торгові контакти з ОРДЛО, двоє цих українців нібито продали свої акції. Одним із них був Ігор Лизов, який донедавна був керівником ГО «Донецька республіка» в Шахтарську.

Компанія TD Anthracite з 2013 до 2015 року збільшила свої обсяги в 125 разів – з 217 тис. злотих до 27 млн злотих (7,5 млн дол.). За даними «Российских железных дорог», в 2015 році ця компанія імпортувала до Польщі 6,5 тис. тонн антрациту. Антрацит ця компанія продає також і до Чехії.

Раніше Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що засуджує закупівлю й постачання до країни вугілля типу «Антрацит» з окупованих територій України.

За даними ДФС, Україна в січні-жовтні 2017 року збільшила імпорт кам'яного вугілля та антрациту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: