Усі проти одного: як нардепи намагаються «насолити» Януковичу

Читать на русском
Сьогодні мав відбутися черговий суд у справі Віктора Януковича. Слово і Діло згадало, як нардепи піаряться на справі екс-президента.
Віктор Янукович

Обіцянку посадити екс-президента Віктора Януковича або повернути частину вкрадених ним коштів хоча б раз має дати кожен політик. На початку січня екс-президент знову повернувся до медійного простору України: сьогодні мав відбутися черговий суд у його справі. Тим часом «Слово і Діло» вирішило згадати, які обіцянки щодо Януковича давали народні депутати України.

У 2016 році Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроект про спецконфіскацію, що дозволяє вилучити майно тих, хто підозрюється в злочинах і переховується від слідства. До другого читання документ не дійшов і був знятий через суперечки, що виникли довкола нього. Пізніше в парламенті з'явилася нова версія законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів». Як обіцяв у березні 2016 року нардеп Сергій Пашинський, цей законопроект буде ухваленй і дозволить повернути заарештовані кошти Януковича на користь обороноздатності України.

Незважаючи на цю заяву, у вересні парламент не зміг включити це питання до порядку денного й пізніше всі спроби його розглянути завершилися провалом. При цьому «Опозиційний блок» готовий підтримати законопроект про спецконфіскацію, якщо, за словами Юрія Бойка, він стосуватиметься виключно грошових коштів Януковича.

Наприкінці того ж року фракція «Народного фронту» зареєструвала в Раді проект постанови «Про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності», який передбачає запровадження персональних санкцій проти низки колишніх чиновників. Санкції пропонувалося застосувати, зокрема, до екс-президента. Аналітики прогнозували, що проект постанови не набере необхідної кількості голосів, зате буде використаний як піар.

Хоча «Народний фронт», як і обіцяв Бурбак, документ підтримав, рішення щодо нього не ухвалили. Віталій Кононенко запевняв, що під час наступного голосування «Блок Петра Порошенка» дасть більше голосів.

А минулого року Антон Геращенко обіцяв, що парламент не дозволить Україні виплачувати «борг Януковича» Російській Федерації (хоча виконання цієї обіцянки залежить від позиції більшості Ради).

Поки виконання цієї обіцянки перебуває в процесі: в кінці березня 2017 року Високий суд Лондона виніс попереднє рішення у справі, в якому зобов'язав Україну виплатити Росії борг. Після поданої Міністерством фінансів апеляції суд повністю припинив своє попереднє рішення до розгляду скарги. Чекати результатів слід не раніш ніж у 2018 році.

Нагадаємо, в Генеральній прокуратурі України розповіли, скільки «грошей Януковича» вже освоїли. _ Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»_

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: