Активісти С14 мають намір продовжити блокаду Лаври

Читать на русском
В організації С14 заявили, що продовжать акції проти Української православної церкви Московського патріархату, залишивши Києво-Печерську лавру центральною локацією своїх акцій.

В організації С14 заявили, що продовжать акції проти Української православної церкви Московського патріархату, залишивши Києво-Печерську лавру центральною локацією своїх акцій.

Про це «Обозревателю» розповів координатор С14 Маркіян Яцина, пише «Слово і Діло».

Як повідомляється, активісти пообіцяли нарощувати масштаб акцій.

Відповідаючи на запитання, що в С14 планують зробити після акції, проведеної в лаврі 8 січня, він пообіцяв: «Наші наступні акції будуть більш масштабними й більш тривалими. Можливо, у форматі блокади чи якогось іншого цікавого креатива».

«Точкою докладання зусиль буде лише Лавра?», – попросив уточнити журналіст.

«Можливо, будуть й інші об'єкти, але лавра – головний штаб, звідки вони поширюють свої ідеї руського миру. Це знакове, символічне місце: під час Євромайдану саме там ховалися «тітушки», там зберігали зброю. У січні 2014 року туди приїжджав російський офіцер Гиркін для участі в хресній ході», – пояснив активіст.

Відповідаючи на запитання, якими в С14 бачать шляхи вирішення проблеми наявності релігійного ресурсу противника на території України, Яциняк сказав: «На державному рівні має бути чітко зазначено: УПЦ МП – це філія Російської православної церкви. Необхідно називати речі своїми іменами. Одночасно необхідно працювати з людьми, роз'яснювати їм, щоб вони розуміли, яку церкву вони відвідують».

Водночас активіст переконаний: «Зрозуміло, Києво-Печерська лавра має бути українською. Туди мають бути допущені всі православні конфесії без обмежень. УПЦ МП не має права монополізувати святиню».

Відповідаючи на репліку журналіста про те, що УПЦ МП може організувати у відповідь на ці акції свою непоодиноку хресну ходу та акції протесту, Яциняк сказав: «Нехай протестують – вони мають на це право. А наше завдання – інформаційно висвітлювати ті кроки, які ми робимо, працювати з населенням і пояснювати. Вчора ми цим і займалися».

Нагадаємо, 8 січня активісти С14 пікетували Києво-Печерську лавру. Під час спілкування з ними намісник Лаври зробив кілька заяв. Зокрема, митрополит Павло заявив про те, що Крим ніколи не був українським, а УПЦ МП – це не що інше, як РПЦ.

Раніше в УПЦ розповіли про роль церкви в процесі обміну полоненими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: