Затримання директора Інституту агроекології: стали відомі деталі справи

Читать на русском
Окрім директора Інституту агроекології і природокористування, Антикорупційне бюро також затримало екс-керівника приватної компанії.
Орест Фурдичко

Детективи Національного антикорупційного бюро крім директора Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України Ореста Фурдичка також затримали його спільника, колишнього генерального директора ТОВ «Сател Україна» за підозрою у хабарництві.

Про це йдеться в матеріалах кримінального провадження, частина з яких оприлюднена в судовому рішенні, пише «Слово і Діло».

Згідно з інформацією слідства, Фурдичко в лютому 2017 року вступив у змову з колишнім генеральним директором «Сател Україна» з метою отримання від компанії неправомірної вигоди за уникнення ризиків розірвання договору про спільну діяльність і неперешкоджання виконання умов зазначеного договору з боку співробітників Інституту та НААНУ. В матеріалах справи також вказується, що вказаний договір припускав залучення ТОВ «Сател Україна» як інвестора в будівництво житлового комплексу на території Інституту агроекології. На момент укладення договору гендиректором компанії був Микола Федорищев, у березні 2017 року його замінив Сергій Косогов.

У Бюро також підкреслили, що після отримання неправомірної вигоди в 500 тисяч доларів Фурдичко зобов'язувався віддати частину коштів екс-гендиректору «Сател Україна». Гроші мали бути передані чмнним учасником ТОВ «Сател Україна» через екс-гендиректора компанії, а після – потрапити до рук Фурдичка. Предметом домовленості з представником компанії було укладення додаткової угоди, яка б мінімізувала ризики розірвання домовленостей про спільну діяльність. Затвердити зазначені зміни до договору Фурдичко зобов'язався з президентом НААНУ, на якого він, згідно з домовленостями, мав вплинути задля підпису останнього.

Згідно з домовленостями, зазначену суму працівник «Сател Україна» мав передати не на території Інституту агроекології, а біля будівлі неподалік. Так, співробітник «Сател Україна» на автомобілі під'їхав у вказане місце, де до нього підсів екс-гендиректор компанії і взяв у нього 300 тисяч доларів, після чого НАБУ затримало Фурдичка та його спільника.

Детективи Бюро провели обшук у автомобілі учасника ТОВ «Сател Україна», в якому знайшли фальшиві 150 тисяч доларів з однією і тією ж серією та номером, а також справжні 150 тисяч доларів. Також у машині знайшли обумовлений додаток до договору, подарунковий пакет, три білих аркуша паперу з написом 100 000$, прозору полімерну плівку й теку для документів.

Зазначені вилучені речі були заарештовані судом за клопотанням НАБУ.

Нагадаємо, затриманого НАБУ главу Дружківського міського суду відсторонили від посади.

Раніше суд заарештував майно голови Дружківського міського суду, серед якого виявилися колекція монет, злитки та інші речі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: