ПриватБанк знову програв суд Суркісам

Читать на русском
Окружний адміністративний суд Києва відмовив ПриватБанку у вимозі не списувати кошти з арештованих рахунків у банках за позовом сім'ї Суркісів.

Окружний адміністративний суд Києва відмовив ПриватБанку у вимозі не списувати кошти з арештованих рахунків у банках за позовом сім'ї Суркісів.

Про це свідчать матеріали суду, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

18 грудня суд відкрив провадження у справі №826/16365/17 за позовом ПриватБанку до відділу примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України. Однак того ж дня відмовив ПриватБанку забезпечити позов шляхом заборони державним виконавцям направляти вимоги до будь-яких фінустанов про списання коштів банку, стягувати кошти, звертати стягнення на майно боржника.

Наступне засідання суду призначене на 11 січня.

Нагадаємо, що 18 грудня 2016 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про входження держави в капітал ПриватБанку. Згідно з цим рішенням, держава в особі Міністерства фінансів стала власником 100% акцій, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн. 3 липня 2017 року Міністерство фінансів України вирішило докапіталізувати ПриватБанк ще на 38,6 млрд грн.

У рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обміняні на акції додаткової емісії банку.

17 травня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб.

Також суд Києва вирішив стягнути з ПриватБанку на користь А-банку, що належить братам Суркісам, списані при націоналізації 364 млн грн.

Ігор Суркіс і його брат Григорій Суркіс, а також пов'язані з ними особи подали 42 позови проти Національного банку України. При цьому на початку листопада Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав ПриватБанк повернути сім'ї Суркісів 1 млрд грн, $266,2 тис. і €7,8 тис.

НБУ подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та звернувся до суду з проханням зупинити виконання рішення до вирішення спору в касаційній інстанції.

Згодом Виконавча служба відкрила провадження про стягнення з ПриватБанку коштів на користь Суркісів.

Рік після націоналізації: що відбувається з ПриватБанкомМинув рік після націоналізації ПриватБанку, а відголоски минулорічного рішення влади наявні й досі. Наразі Приват виставив дочку на продаж, а активи його колишнього власника арештовані. Оцінку націоналізації дали експерти.

11 грудня в ПриватБанку заявили про можливе залучення державних грошей для виплати Суркісам.

Згодом у НБУ підтвердили можливість рефінансування ПриватБанку при виконанні судових рішень щодо скасування bail-in.

20 грудня ПриватБанк не зміг заблокувати у Вищому адміністративному суді стягнення 1 млрд грн на користь сім'ї Суркісів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: