Боротьба за Крим: які шанси повернути півострів у 2018 році

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Президент Петро Порошенко поставив однією з цілей на майбутній рік повернення анексованого Криму до складу України. За даними «Слова і Діла», ще в 2015 році глава держави дав такну обіцянку й запевнив, що Крим у недалекому майбутньому знову буде українським. Уже три роки триває боротьба за Крим, та чи наблизилась Україна хоча б на крок до своєї мети повернути півострів?

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву президента, зауважив, що завдання поставлено досить амбітне, але нереалістичне.

Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 роціПорошенко, як і інші політики, дав у 2017 році чимало обіцянок. Якісь – встиг виконати, якісь – провалив. Слово і Діло представляє динаміку рівня відповідальності президента, а також топ-5 його виконаних і невиконаних обіцянок.

«На жаль, складається враження, що про Крим практично всі забули й погодилися, що це питання не сьогоднішнього й навіть не завтрашнього дня, розуміючи, що Росія може торгуватися щодо Донбасу, але щодо Криму вона в жодні перемовини не вступатиме. Це зрозуміли навіть США. Щоб вони не робили, в них уже є розуміння, що порушувати питання Криму – марне витрачання часу», – зазначив Вовк.

За його словами, такі обіцянки представників влади є нереальними, фактично обманом.

«Це більше скидається на піар. Адже дехто за звичкою ще вірить словам високопосадовців, які відповідають за країну, й позитивно сприймають тих, хто промовляє такі речі. Проте в реальності це безвідповідальна позиція», – додав експерт.

Ані наступного року, ані ще за рік, ба більше, до кінця каденції правління Путіна не варто прив’язувати питання повернення Криму.

Фахівець звернув увагу на те, що сама українська сторона навіть не напрацювала програми, стратегії повернення півострова.

«Точкові виступи, порушення питання Криму на різних симпозіумах, форумах, конференціях не грають глобальної ролі. Потрібна стратегія з визначенням часових рамок, із зазначеними відповідальними особами, щоб усі розуміли, хто, чим та коли займається та що саме роблять у цьому напрямку. Тому це ще один знак питання до дій влади», – підкреслив Вовк.

Крім того, на відміну від Донбасу, де принаймні є хоч якийсь переговорний майданчик, щодо Криму такого формату немає, уточнив експерт.

«Переговорного майданчику немає й не може бути, тому що РФ вважає, що забрала те, що їй належить, і не має наміру ні з ким про це говорити. Вони вважають, що Крим нам був переданий незаконно», – пояснив фахівець.

На його думку, було б доречно, якби країни, які є підписантами Будапештського меморандуму та гарантами територіальної цілісності України, були долучені до формату щодо Криму.

«Ідеться про Велику Британію та США. Однак у цьому напрямку нічого не зроблено. Тому хоча би за цей час потрібно створити переговорний майданчик, залучити ці країни до нього. Хай напрацьовують в юридичній, соціальній площині хоча б якісь кроки щодо повернення Криму», – резюмував Василь Вовк.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як змінився рівень відповідальності президента в 2017 році.

Як виконує свої обіцянки Петро Порошенко, можна подивитися за посиланням.

Хто з українських політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна дізнатися з інфографіки «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: