США vs. РФ: чому Україна «на паузі»

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Американці та європейці вміють розкладати різні питання в різні кошики. Про Україну вони говорять окремо, про Сирію – як про Сирію, а КНДР – суто корейське питання. Правило «обмінюватися там, щоб втратити тут» уже не працює.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи зовнішньополітичні зміни в питанні врегулювання ситуації на Донбасі.

«Коли був режим бінарного світу, тоді був Радянський Союз, а США в одній точці могли втратити, а в інший – виграти. Цього давно немає, тому що світ не біполярний, а багатополярний. Американці розуміють, що домовлятися щодо однієї точки, щоб втратити в іншій, уже немає сенсу. Виграш росіян або когось іншого на якомусь фронті означає зміну світу, а до цього європейці не готові», – зазначив Горбенко.

Наприклад, якщо зміниться розстановка сил на Близькому Сході, то зміниться відразу майже все, як у Сирії, відразу буде перевага в якийсь бік, підкреслив він.

На його думку, щодо всіх питань намагатимуться домовлятись окремо, в тому числі щодо України.

Україна зараз на паузі, тому що війна на паузі. США бачать ефективність санкцій, бачать ефективність тієї політики, яка є. Загострювати ситуацію, по-перше, ніхто не хоче, а по-друге, робити це потрібно тоді, коли ситуація керована.

«Загострювати ситуацію, не розуміючи, що саме буде, ніхто не хоче. В такому стані поки це шкодить менше, ніж у будь-якому іншому непередбачуваному стані», – констатував експерт.

«Навіть якщо для нас ідеально завершити війну, образно кажучи, влітку 2018 року, то все одно Україна не знає, що далі робити з Донбасом. Також актуальним стане питання Криму, яке взагалі виглядає таким, що неможливо вирішити», – додав фахівець.

Країни-союзники України: хто і як підтримує Київ у війні з Росією«Слово і Діло» з’ясувало, які країни світу та як саме допомагають Україні у боротьбі з російською агресією.

Донбас буде «заморожений» доти, доки не буде реальних зрушень на фронті, уточнив він.

«Припустимо, ЗСУ звільняють Луганськ. Має бути подія такого масштабу, щоб розпочався якийсь інший поворот, інший формат, який, напевно, коштуватиме Україні чималої крові. Тому Україна на паузі», – резюмував Андрій Горбенко.

Список країн-союзників України та детальніше про те, хто і як підтримує Київ у війні з Росією, – за посиланням.

Також аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що наобіцяли українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: