Дружба на відстані: зовнішньополітичні підсумки 2017 року

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

2017-й рік завершується для нас без нових союзників та поки що без втрати тих партнерів, які були. Однак цей рік можна назвати роком похолоднішання відносин між Україною та Заходом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, підбиваючи підсумки року в зовнішній політиці.

«За цей рік дещо змінилися зовнішньополітичні відносини в бік віддаленості між Україною й західними партнерами, в тому числі з нашими найближчими сусідами. Особливо це торкнулося Польщі та Угорщини. Не до кінця визначеними та дещо незрозумілими для нас залишаються відносини з Румунією, Словаччиною та Болгарією», – зазначив Воля.

Він підкреслив, що в 2017 році почала з’являтися відстань у відносинах України та ЄС.

За його словами, з точки зору видимої підтримки, активними й, мабуть, основними союзниками України стали Канада та США. Якщо говорити про очевидні втрати, то вони стосуються ПАРЄ.

Країни-союзники України: хто і як підтримує Київ у війні з Росією«Слово і Діло» з’ясувало, які країни світу та як саме допомагають Україні у боротьбі з російською агресією.

«Відставка Аграмунта. Для України це піррова перемога. Вона відкрила шлях на користь того, щоб повернути російську делегацію. Поки був Аграмунт, із ним сварилися, були непорозуміння, претензії, але відставка наблизила момент повернення РФ до ПАРЄ. Так чи ні, покаже наступний рік», – додав політолог.

Серед здобутків фахівець відзначив, що українська дипломатія гарно спрацювала під час організації першої зустрічі Петра Порошенка з Дональдом Трампом.

«Можливо, звичайно, тут був присутній інтерес і з боку США, тому ця зустріч стала можливою, але незважаючи на це, її можна записати на позитивний рахунок української дипломатії», – пояснив Воля.

У нас були певні здобутки на зовнішньому фронті, але це ті перемоги, які перейшли з минулог, – безвіз, Угода про асоціацію, а загалом 2017-й став роком двох розворотів, констатував він.

«З одного боку, Захід розвернувся в ставленні до української влади в критичний бік через невдоволення реформами. Судячи з того, як гальмуються деякі зміни, інший розворот стосується самої української влади. Іноді навіть напрошується вислів «відкат реформ», – резюмував Володимир Воля.

Список країн-союзників України та детальніше про те, хто і як підтримує Київ у війні з Росією, – за посиланням.

Також аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що наобіцяли українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: