Екс-президент Польщі прокоментував відносини з Україною

Читать на русском
Екс-президент Польщі в 1995-2005 роках Олександр Квасневський заявив, що не можна передавати ведення польсько-українського діалогу до рук націоналістів.

Екс-президент Польщі в 1995-2005 роках Олександр Квасневський заявив, що не можна передавати ведення польсько-українського діалогу до рук націоналістів.

Таку думку він висловив в інтерв'ю для «112 International Insight», повідомляє «Слово і Діло».

«Буде великою помилкою політичних лідерів наших країн, якщо польсько-український діалог буде в руках націоналістів з двох сторін, тому що тоді ми не знайдемо відповіді, як розмовляти, не знайдемо ідеї, як створити майбутнє, як організувати співпрацю. Я б пропонував лідерам наших країн почати серйозний діалог про історію», - сказав він.

На його думку, взаєморозуміння можна досягти під час обговорення всіх історичних фактів.

Історичний конфлікт Польщі та України: чи залишилася Варшава союзником Києва?Новий польський прем'єр у перший же день після призначення згадав про Україну й заявив, що Варшава не пробачить Волинь. Україна ж вважає, що заробітчани рятують польську економіку. Конфлікт сторін оцінили експерти.

«Історію ми вже не змінимо. Вона була дуже трагічна, оцінки були різні. Але вона вже була. Є хороший приклад того, що сталося між Польщею і Німеччиною або між Німеччиною і Францією після війни. Це називається процес примирення. І він пов'язаний з тим, що починається діалог, що немає ніяких табу, що спокійно серед академіків, істориків, артистів, людей молодого покоління ми говоримо про все, що сталося, які факти, чому це так, що трапилося, і тоді можна зробити висновки», - вважає Квасневський.

Крім того, він передбачив, що у відносини між Україною і Польщею може втрутитися Росія.

«По-моєму все, що зараз відбувається, допомагає Росії. Я не знаю, наскільки вони впливають на це, всюди в світі говорять, що Росія впливає на все. І на вибори, і так далі, але я дивлюся на це спокійно», - додав екс-президент Польщі.

Раніше повідомлялося, що Польща закликала російських офіцерів повернутися до СЦКК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: