Єврокомісія дала старт санкціям проти Польщі

Читать на русском
Європейська комісія почала в середу, 20 грудня, процедуру санкцій проти Польщі через запровадження скандальної судової реформи.

Європейська комісія почала в середу, 20 грудня, процедуру санкцій проти Польщі через запровадження скандальної судової реформи.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс на прес-конференції в Брюсселі, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

Новий прем'єр Польщі сформував урядНовий прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій сформував новий склад уряду, зберігши за собою портфель міністра розвитку і фінансів.

«Сьогодні конституційність судочинства в Польщі не може бути гарантована. 40% суддів Верховного суду будуть змушені піти у відставку через закон, ухвалений польським парламентом минулого тижня. А нові судді будуть призначені президентом за рекомендацією Національної ради судочинства, в якій домінують представники правлячої партії», – сказав Тіммерманс.

За його словами, Єврокомісія випустила три рекомендації протягом двох років, але вони не були взяті до уваги. Європейські чиновники також провели 25 зустрічей із представниками Польщі, але результатів вони не принесли.

«Комісія змушена констатувати, що на сьогодні в Польщі існує серйозний ризик порушення верховенства права», – сказав Тіммерманс.

Як повідомлялося, наприкінці липня Єврокомісія офіційно почала штрафну процедуру щодо Польщі. Це сталося після того, як один із законів про реформу польської судової системи був опублікований і набув чинності.

Нагадаємо, Польща хоче повернутися до справжнього стратегічного партнерства зі східними партнерами, зокрема Україною, Литвою та Грузією, й надати їм нову якість.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: