Відкат реформ: чому Захід зайняв жорсткішу позицію щодо України

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Певний розворот у ставленні до української влади на Заході дійсно стає помітним. Ставлення до України стало жорсткішим, вимогливішим, критичнішим, ми чуємо більше нарікань з приводу реформ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Воля, оцінюючи заяву ЄС про те, що підтримка України не є безумовною, а відкат антикорупційних реформ ставить під сумнів співпрацю.

«Дійсно, на жаль, із того, як просуваються реформи, судячи з діяльності української влади, напрошується словосполучення «відкат реформ». Заяви Євросоюзу про те, що існує загроза прогресу в боротьбі з корупцією, й про те, що кошти ЄС під моніторингом, є прямим натяком на те, що просто обіцянками ситуацію вже не вирішити», – зазначив Воля.

Україні дали сигнал про те, що без виконання критеріїв нічого не буде, в тому числі не буде й жодних поступок у відкладанні критеріїв, додав експерт.

Ситник, Корчак і прокуратура: хронологія глобального конфлікту структурВзаємні звинувачення НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури – лише верхівка айсберга великої війни, що ведеться між структурами системи державного звинувачення.

«Дворічна програма показала, що Україна вводить Захід в оману. Ми вже втратили 600 мільйонів. Це могло стати однією з причин ще жорсткішого ставлення до України. Нас закликали виконати все, що відкладали, але ніхто нічого не виконує, натомість уряд хоче отримати іншу програму. Це неприйнятна ситуація», – уточнив політолог.

Тому, на його думку, в підсумку почався етап охолодження відносин між Україною та Заходом.

«Певною мірою Україна сама зіпсувала собі репутацію», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, напередодні єврокомісар Йоганнес Ган заявив, що ЄС чекає від України результатів боротьби з корупцією. Крім того, в Євросоюзі закликали припинити тиск на антикорупційні органи, зокрема НАБУ.

Раніше «Слово і Діло» відстежило хронологію основних протиріч між НАБУ, НАЗК та прокуратурою, а також найгучніших корупційних справ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: