Україна vs. МВФ: пошуки компромісу та роль кредиторів

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Логіка уряду й логіка, в якій шукатимуть компроміс, полягає в тому, що весь газ, потрібний для споживачів, закупили у весняно-літній період, коли ціна була нижчою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи ситуацію з вимогами кредиторів щодо підвищення тарифів та співпрацю з МВФ.

«Якщо ми говоримо, що діяльність НАК «Нафтогаз» не має бути збитковою, то вона не буде збитковою, оскільки газ був куплений за реальною ціною, а потім холдинг продає його за цією ціною для населення. Мабуть, у цих межах буде пошук дискусій, щоб брати формулу не просто фізичного підвищення, формулу, яка прив’язана до ціни газу на зовнішніх ринках, а виходячи з ціни, яка була у весняно-літній період», – зазначив Кушнірук.

Більша частина газа куплена саме в цей період часу, підкреслив він.

На його думку, підвищення ціни в зимовий період не буде, але вже з весни це можливо.

«Однак воно може бути, зважаючи на ціни, які будуть весною-літом», – припустив фахівець.

Експерт уточнив, що Україна поки не може відмовитися від МВФ, адже для нас важлива співпраця з кредиторами.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

«Кредити МВФ ідуть до золотовалютних резервів. Таким чином, вони не погіршують принципово ситуацію для держави. Головне, щоб у НБУ був позитивний баланс боргів та його активів. Кошти МВФ радше забезпечують впевненість у ситуації з курсом, аніж якимось чином створюють додатковий борг», – пояснив Кушнірук.

У 2017 році Україна в рамках погашення боргів виплатила Міжнародному валютному фонду майже 1,3 мільярда доларів. У Кабміні наголошують на необхідності подальшого кредитування МВФ.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд зменшує підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: