Деокупація Донбасу: в опозиції розповіли про тиск на Порошенка

Читать на русском
Перенесення  розгляду закону про деокупацію Донбасу відбулося через тиск на Порошенка та можливий брак голосів

У фракції «Самопоміч» вважають, що перенесення розгляду закону про деокупацію Донбасу відбулося через тиск на президента, який є автором документу, та можливий брак голосів.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив народний депутат фракції Самопоміч, член Комітету з нацбезпеки та оборони Тарас Пастух.

«Ми цей закон очікуємо вже більш як три роки – від початку агресії в Криму та на Донбасі. Його потрібно було ухвалювати вже давно – Україна одразу мала визначити статус цих територій, щоб мати змогу сказати світу, що вона визнала Росію окупантом наших земель. Щоб могли працювати правознавці як на внутрішніх майданчиках, так і міжнародних – парламентських, судових. Щоб цю агресію зупинити. Такі спроби в різних законопроектах були. І завжди знаходились штучні приводи, щоб таки проекти не розглядати чи не ухвалювати», - зазначив Пастух.

Втім, за його словам, визнання Російської Федерації окупантом тягне за собою серйозні правові наслідки, передусім, для самого окупанта.

«І скоріше за все чиниться тиск, перш за все, на Петра Порошенка, а через нього - на провладну коаліцію для того, щоб не називати речі своїми іменами. І тому перенесення законопроекту може бути пов’язане саме з цим», - сказав народний депутат.

Ще одна причина відтермінування може полягати в можливому браку голосів за проект. Відповідно, на думку Тараса Пастуха, в такому разі могла б виникнути проблема з підтримкою проекту. Саме тому його розгляд було від терміновано.

Муки творчості: що чекає на законопроект про реінтеграцію ДонбасуЗ яких причин Верховна Рада затягує розгляд законопроекту про реінтеграцію Донбасу, аналізує журналіст Денис Попович.

«Чесно кажучи в мене є дуже великі побоювання, що проект не буде ухвалений навіть після Нового року», - зазначив народний депутат.

Нагадаємо, раніше спікер Андрій Парубій повідомив, що ключовим законопроектом останнього пленарного тижня року буде законопроект про деокупацію Донбасу, але 18 грудня під час Погоджувальної ради віце-спікер Ірина Геращенко сказала, що законопроект №7163 про реінтеграцію Донбасу потребує додаткових консультацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: