Провокація, репресія, революція: чого чекати від Саакашвілі після звільнення

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

На поточному етапі протести не є дуже масовими, але будь-яка нова реакція влади змушує більше людей до них долучатися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Петро Охотін, оцінюючи ризики нової хвилі протестів після звільнення Міхеіла Саакашвілі.

«Якщо провести аналогії в справі Саакашвілі з Майданом, то ми бачимо, що з’являється певна точка, певна подія, яку можна трактувати як наступ на особисті свободи громадян або нехтування законами», – зазначив він.

Політтехнолог додав, що саме це більше притягує людей.

За його словами, до Нового року час ще є, тому щодня може виникнути якась несподівана іскра, що підніме протестну хвилю.

«Соціологічні опитування не показують надвеликих протестних настроїв, але за логікою 2014 року ми вже можемо говорити, що якась символічна подія, яка зачепить більшість громадян, може різко збільшити протестну хвилю», – підкреслив експерт.

Історія знає революціонера Мао Цзедуна. Він визначив формулу революції як таку: провокація – репресія – революція. В цій ситуації Саакашвілі грається в цю формулу.

«Дії Саакашвілі часто провокативні, зокрема мав місце супротив правоохоронцям. Слідом за цим ідуть репресії. Мабуть, усе-таки політик захоче зробити якийсь фінал», – пояснив політтехнолог.

«З іншого боку, питання в тому, які справжні цілі Саакашвілі та кого він бачить альтернативою Порошенку», – резюмував Петро Охотін.

Як змінилися за рік електоральні вподобання українців – в матеріалі «Вірю – не вірю. Кому б українці віддали перевагу на виборах».

За даними «Слова і Діла», на рахунку Міхеіла Саакашвілі 28 обіцянок. Досьє політика – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: