Вірю – не вірю: кому б українці віддали перевагу на виборах

Читать на русском

Петро Порошенко – лідер електоральних симпатій українців. Динаміку зростання його рейтингу фіксують експерти соціологічної групи «Рейтинг» та Центру SOCIS. Згідно з даними перших, це 16,2% торік і 16,9% цьогоріч, а Центр SOCIS прорахував зростання прихильності з 14,7% у 2016-му до 16,9% цьогоріч. Аналітики «Слова і Діла» проаналізували, як змінилися за рік уподобання українців.

Політична сила президента поступається «Батьківщині» Юлії Тимошенко, яка отримала, згідно з опитуванням, 16%, тоді як БПП має лише 15,4%.

Третім у разі проведення президентських виборів уже найближчими вихідними став би Святослав Вакарчук. За нього, як визначили соціологи, проголосували б 12,1% українців. Центр SOCIS, зокрема, показує зростання його рейтингу з 6,4% торік до 14,8% цьогоріч.

Щодо парламенту, то українці готові змінити політичних фаворитів. Більшість раніше популярних партій нині набирають не набагато більше прохідних до ВР 5%, тоді як зростає частка тих, хто охоче проголосував би за «інших», – 18,3%.

Трійка лідерів – «Батьківщина», БПП «Солідарність» та «Опозиційний блок». Однак і тут конкуренти дихають у спину, а розрив між лідерами є незначним.

Найбільше українців – 16% – готові віддати свої голоси Юлії Тимошенко, однак і її партія втратила за рік, згідно з різними дослідженнями, від 2% до 5%.

Партія чинного президента відстає лише менш ніж на піввідсотка. У БПП – 15,4%. Однак тут більшість соціологів вказують на застій інтересів українців: партія або втрачала електорат, або стояла на місці. Лише центр SOCIS додав гаранту майже 3% приросту.

У середньому 2% втратив і «Опозиційний блок».

Скандали, що переслідують, як самого Олега Ляшка, так і його колег із партії (виграш у лотерею та пограбування магазина сином Ігоря Попова), майже не зрушили з місця рейтинг РПЛ. Можливо, її лідер уже вважає перемогою прохідні 7,8%.

Меру Львова Андрію Садовому з партією не так пощастило. За різними даними, «Самопоміч» втрачає позиції. За останній рік її «розлюбили» від 1,5% до 3% українців. Однак загальний баланс усе ж прохідний – 7,7%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: