Оборона Донбасу: чим може допомогти Канада та чи потраплять Javelin в Україну

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Канада включила Україну до так званого Автоматичного контрольного списку країн, до яких дозволені поставки вогнепальної зброї. Це наступний крок після угоди про співпрацю між оборонними відомствами двох країн.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Чорний хід» з Канади. Як в Україну може потрапити західна зброя» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович звернув увагу, що одночасно з цим рішенням комітет парламенту Канади з питань оборони рекомендував надати Україні так звану летальну зброю, щоб підвищити можливості ЗСУ в боротьбі з російською агресією.

«Ці рекомендації не є обов'язковими до виконання для уряду Канади, але, скоріш за все, до них прислухаються через величезний вплив української діаспори в Канаді та той факт, що «країна кленового листка» й раніше активно допомагала Україні протистояти РФ», – зазначив він.

Журналіст нагадав, що 2014-2016 роках Канада перебувала на другому місці після США з надання Україні «нелетальної» гуманітарної допомоги.

Зокрема, лише за офіційними даними, канадці поставляли до нашої країни радіостанції Harris, прилади нічного бачення, обладнання для розмінування, кевларові шоломи, бронежилети, елементи амуніції, а також регулярно проходили навчання бійців ЗСУ з канадськими інструкторами, додав експерт.

Зброя від Канади: що це означає для України та чи змінить співвідношення сил на ДонбасіКанада включила Україну до списку держав, яким дозволений експорт вогнепальної зброї. Оцінку такому рішенню дали експерти.

На його думку, якщо врахувати, що рішення про постачання ухвалювали прем'єр і міністр оборони Канади, то, скоріш за все, уряд Канади схвалить поставки летальної зброї в Україну.

«Захід досі був вельми обережним у питаннях оснащення української армії своєю зброєю. У тих же США досі точаться дискусії з цього приводу, хоча 350 мільйонів доларів на надання військової допомоги Україні в 2018 році вже передбачені в американському бюджеті», – уточнив він.

Перш за все Україна може отримати досить сучасні засоби, що відповідають стандартам НАТО, додав фахівець.

Він нагадав, що три роки тому Канада пропонувала допомогти нашій країні шляхом поставок в розпорядження ЗСУ палубних винищувачів F-18 Hornet, які почали замінюватися в Канаді більш новими – F-35.

«Тоді до офіційних переговорів не дійшло, оскільки в нашій країні не було відповідної бази, необхідної для обслуговування й поповнення боєприпасами літаків американського виробництва», – пояснив Попович.

«У відкритих джерелах можна прочитати, що на озброєнні канадської армії перебувають, наприклад, німецькі танки Leopard-2 різних модифікацій, а також бойові броньовані машини LAV-25 Coyote, які представляють собою модифікацію бойової машини Piranha швейцарської фірми MOWAG (виготовлялася в Канаді за ліцензією). Модифікацією Piranha є й колісний бронетранспортер Bison», – продовжив експерт.

За його словами, також канадська армія має в своєму розпорядженні й американську техніку. Наприклад, крім літаків, це гусеничний бронетранспортер М-113.

Крім того, він розповів, що основною особистою зброєю солдатів є 5,56-мм автоматична гвинтівка Colt Canada C7A2 (канадський варіант М-16).

«Звичайно, тут виникає питання, чи має канадська армія американські протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Javelin. Адже саме про цю зброю найчастіше говорять, коли згадують США», – підкреслив журналіст.

Експерт наголосив, що основними перевагами Javelin є використання інфрачервоної головки самонаведення, що дозволяє діяти за принципом «вистрілив і забув».

«Звичайно, важлива також здатність ракет вражати броньовані цілі в найбільш вразливі місця зверху. До канадської армії надходили інші американські ПТРК – TOW. Однак поява Javelin через канадський «чорний хід» абсолютно не виключена», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Чорний хід» з Канади. Як в Україну може потрапити західна зброя».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: