Пенсійна реформа: чи справедливе соцзабезпечення для українців

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Річ у тім, що поняття справедливості кожний трактує по-різному. Передусім у цій ситуації слід згадати, що поняття прогрес та справедливість взаємовиключні. Немає такого, щоб був прогрес і справедливість, тому що справедливість настає тоді, коли динаміка закінчується, система затихає й стає стаціонарною. Наш час не стаціонарний, ми прогресуємо. Під час того, як ми прогресуємо, ту саму справедливість встановити ми не встигаємо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова Інституту громадянських свобод Галина Третьякова, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви, який визнав, що пенсійна реформа має недоліки.

«Ми можемо повернутися до історичного минулого. Це дотично до справедливості пенсійного забезпечення. Зокрема, давно встановлені три правила справедливого розподілення: рівне – рівним, нерівне – нерівним, кожному своє», – констатувала вона.

Це три принципи розподільчої справедливості, уточнила фахівець.

Перерахунок пенсій та борщовий набір: на скільки реально зросли виплати«Слово і Діло» порахувало, як збільшились пенсії відносно борщового набору. Що тепер можуть дозволити собі пенсіонери – дивіться в нашій інфографіці.

«Тепер, якщо ми цю розподільчу справедливість, про яку говорили і прем’єр, і в Мінсоцполітики, будемо застосовувати до пенсійної системи, то постає наступне запитання: хто в нас рівний? Можна так трактувати, якщо ми можемо всім рівним громадянам, які рівні за своїми правами, надавати рівну пенсію. Це справедливо, один із трьох принципів», – продовжила вона.

«Нерівне – нерівним означає, що з-поміж усіх рівних маємо обрати нерівних і їм платити іншу пенсію, але кому? Тоді ми маємо визначити вже в діалозі з владою, кому ми будемо платити більшу пенсію. Доречно, якби це були тільки військовослужбовці. Це категорія, яка боронить наш кордон», – додала Третьякова.

Експерт наголосила, що йдеться не про силові міністерства, а лише про військовослужбовців, але тут уже почнуться дебати, чи буде це Нацгвардія, чи ті, хто на лінії фронту.

На її переконання, доречно, щоб більшу пенсію отримували ті, хто на лінії фронту, якщо дійсно людина була під вогнем.

«Соціальний захист у разі втрати працездатності, здоров’я, життя такими людьми має бути на досить високому рівні», – зазначила Третьякова.

За її словами, далі діє принцип кожному своє, який можна реалізувати лише на другому рівні пенсійного забезпечення.

«Це реально запустити на другому рівні пенсійного забезпечення, де пенсія залежить принципово в кожного від того відсотка, який вносив кожен», – пояснила експерт.

На її переконання, таким чином, та система, яка була запропонована, всім цим трьом принципам не дуже й відповідає, тому справедливість соціального забезпечення в нас завжди людьми ставиться під питання.

Пенсійна реформа: надбання і втратиПросто й доступно пояснюємо основні зміни в системі нарахування пенсій у форматі «переваги й недоліки».

«У чомусь справедливість дотримана, але натомість не враховано, що попередні генерації отримували пенсію за коефіцієнтом 1,35, а тепер – за коефіцієнтом 1. Не враховано, що той, хто виходив у грудні, отримав на 30% більше, ніж той, хто виходитиме в січні. Ті, хто працював за соціалістичних часів, не мав персоніфікованих зобов’язань, індексація була не щорічною, застосовувалася вона по-різному до кожної категорії. Індексація як така, коли всі брали одну суму та множили на індекс, була нерівномірною», – наголосила вона.

«Тому сьогоднішня система вимогам справедливості, звісно, не зовсім відповідає. Однак ми вже повернулися до принципів страхування більшою мірою, ніж попередні уряди. Цього не достатньо, але ми зробили перший крок», – резюмувала Галина Третьякова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» опрацювали всі розроблені Кабміном новації та показали, як саме вони позначаться на простих українцях.

На скільки реально зросли пенсійні виплати – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: