Обіцяти чи виконувати: чи встигнуть політики дотримати слова до кінця грудня

Читать на русском

Українські політики традиційно щедрі на обіцянки. Особливо під кінець року. Однак підбивати підсумки виконаної роботи раді не всі. Як виявилося, не лише міністри мають недопрацювання, але і президент, і прем'єр пам'ятають не всі свої слова. Аналітики «Слова і Діла» проаналізували, чим ще можуть порадувати українців чиновники.

Серед обіцяного політиками можна виділити три групи: для військових, економіка та медицина.

Президент Петро Порошенко, прем'єр Володимир Гройсман і міністр оборони Степан Полторак все ще можуть забезпечити військових як житлом, так і пенсіями. Йдеться не лише про нові гуртожитки, а й про військові містечка, а також про обіцяну зброю.

І прем'єр, і міністри поки не впоралися з економічним блоком. МВФ Україні в транші майже відмовив. Замість 4,5 мільярдів доларів, як Попелюшці, 4 завдання: ухвалити земельну реформу, створити антикорупційний суд, ухвалити закон про приватизацію та врегулювати питання з цінами на газ.

Не вдалося ухвалити й законопроект про створення Служби фінансових розслідувань, хоча тут із МВФ усе залагодили. Однак анонсованого голосування в Раді в листопаді так і не дочекалися. Не кажучи вже про новий проект із будівництва сонячних електростанцій у зоні відчуження ЧАЕС. Або про обіцянки від віце-прем'єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Генадія Зубка про встановлення лічильників теплової енергії.

Із медициною все ще складніше. Дитяча лікарня «Охматдит» переходить із року в рік у пріоритети політиків. Але навіть прем'єр не зміг знайти гроші на завершення будівництва. Немає їх і для обіцянки про виплату боргів лікарям у в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше аналітики «Слова і Діла» підрахували, якою буде заробітна плата політиків у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: