МОЗ уперше за багато років змінив норми харчування

Читать на русском
Набув чинності указ МОЗ, згідно з яким дітям зменшили кількість калорій, а дорослим збільшили кількість білків і зменшили кількість вуглеводів.

Набув чинності указ МОЗ, згідно з яким дітям зменшили кількість калорій, а дорослим збільшили кількість білків і зменшили кількість вуглеводів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби.

Так, калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу на 15% у середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків (м'яса) і менше жирів (особливо сала й масла), а також менше вуглеводів – це каші, хліб, солодощі.

Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грамів), а білків (збільшили на 12 грамів) і жирів (збільшили на 15 грамів), навпаки, збільшити.

Відзначимо, що рекомендації надані залежно від групи фізичної активності, загалом їх 4. Також рекомендації різні для вікових груп (18-29, 30-39, 40-59, 60-74, 75 і старше).

«МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані й корисні для здоров'я. Щодо зниження калорійності раціону дітей відомство стверджує, що старі норми харчування застаріли й були завищеними щодо вживання вуглеводів. Це провокувало в дітей надмірну вагу та ожиріння. Підліткам же рекомендується вживати більше білкової їжі для кращого зростання й нарощування м'язової маси», – йдеться в повідомленні.

Думки ж дієтологів щодо цього приводу розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ, а інші – що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано. Дієтологи відзначили, що ці рекомендації мають загальний характер, оскільки дітям, які відвідують спортивні секції, потрібно більше калорій, ніж дітям із меншими фізичними навантаженнями.

Нагадаємо, понад 100 тисяч українців не підозрюють, що заражені ВІЛ.

Раніше стало відомо про інвестиції в охорону здоров'я.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: