У Верховній Раді придумали покарання за саботаж

Читать на русском
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що запроваджує кримінальну відповідальність за саботаж.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що запроваджує кримінальну відповідальність за саботаж.

Про це «Слову і Ділу» розповів автор проекту, позафракційний народний депутат Віталій Купрій.

Документом передбачено, що саботаж, тобто умисне невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх обов’язків або повноважень, що призвело до порушення закону, карається штрафом та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Якщо саботаж призвів до порушення закону та суперечить державним чи громадським інтересам, порушник закону може бути заарештований на термін до шести місяців із позбавленням права обіймати певні посади до трьох років та оштрафований. Саботаж, що призвів до порушення закону та спричинив тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на термін від двох до п’яти років.

Як пов'язані підліткова злочинність і насильство в сім'ї?Насильство і жорстокість у сім'ях є основною причиною майбутніх проблем із законом у підлітків. «Слово і Діло» відстежило зв'язок між підлітковою злочинністю і домашнім насильством.

«Сьогодні Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за дії, вчинені з умислом, тобто коли людина знає й передбачає наслідки. А також відповідальність за злочинну недбалість або самовпевненість. А от за злочинну бездіяльність з умислом, що і є саботажем, відповідальності немає», – пояснив Купрій.

Депутат зазначив, що законопроект спрямований на усіх посадовців, які користуються організаційно-розпорядчими функціями.

«Він стосується президента, урядовців, голови Верховної Ради, який іноді не вносить проекти на розгляд, хоча має це робити, мерів міст. Важливо те, що йдеться про саботаж лише в тих випадках, коли певні службові обов’язки, які не виконуються, прописані саме в законах», – пояснив автор законопроекту.

За його словами, це звужує коло осіб, які можуть нести відповідальність за саботаж.

Автор документу також зазначив, що в документі створені запобіжники, які не дозволяють зловживали позовами щодо саботажу в незначущих випадках. Оцінюючи шанси свого законопроекту бути ухваленим, Купрій, утім, передбачив «шалений спротив».

«Я сподіваюсь пройти перший крок із комітетом», – сказав депутат.

Як відомо, Верховна Рада 6 грудня запровадила кримінальну відповідальність за примус до вступу в шлюб і домашнє насильство.

Також повідомлялося, що в Національній поліції України створили управління кримінального аналізу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: