Блокада NewsOne: кому вигідно та чи дійде справа до закриття каналу

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

На жаль, для початку слід визнати, що канал дійсно маніпулятивний. Потрібні люди, які ведуться на той дискурс, який надає телеканалом. Тих, хто має своє бачення ситуації канал не запрошує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію з блокадою телеканалу NewsOne.

«Головна мета – не розібратися в суспільних питаннях шляхом залучення різних громадських, політичних груп, а донести теми шляхом використання авторитетних різних суспільно-політичних груп для заданого дискурсу», – підкреслив аналітик.

За його словами, складно однозначно стверджувати, кому саме вигідна блокада каналу, але очевидно, що каналу дозволяли працювати. При цьому дійсно примітним є й те, що багато часу минуло, поки канал маніпулював, а лише зараз раптом йому не дають працювати, зазначив він.

«На жаль, мабуть, має місце сьогодні політика не загального дослідження маніпулятивності, поля пошуку питань фінансування, а прояв вибіркового правосуддя, за якого ми не шукаємо зловживання, а закриваємо канали», – додав аналітик.

Можливо, не змогли домовитися з керівником каналу, який був корисним наявній правлячій групі, уточнив політолог.

«Можливо, Рабінович і Мураєв перестали бути корисними за якимось контентом, що вони транслюють, чи в питаннях, які вони порушують. Просто правляча еліта або консолідована група еліти, а ми знаємо, що в нас є явище олігархічного консенсусу, втратили зацікавленість у цьому каналі. З якої саме причини, сказати складно. Чи-то дозволили занадто підняти рейтинги, чи дозволили якісь зайві маніпуляції. Може бути все що завгодно», – продовжив експерт.

Він не виключив, що може дійти й до закриття телеканалу.

«Все можливо. Якщо власники не домовляться, то такий сценарій не виключений. Але, скоріш за все, якось змінять політику», – наголосив фахівець.

На його думку, на жаль, у нас вже стоїть не питання свободи слова, а питання доцільності.

«Живемо не правилами й не правом, а доцільністю. Комусь дозволять працювати, якщо це потрібно, а комусь – ні. Так, має місце вибіркова історія, хоча в цій ситуації канал порушує свободу слова від початку», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Додамо, президент України Петро Порошенко назвав будь-який тиск на ЗМІ, а тим більше їх блокування, неприпустимим кроком.

Нагадаємо, минулого тижня в ефірі телеканалу NewsOne народний депутат Євгеній Мураєв назвав Євромайдан «державним переворотом», після чого більшість запрошених гостей залишили студію. Активісти вимагають від політика покаятися за сепаратистські висловлювання.

За даними «Слова і Діла», Євгеній Мураєв роздав 27 обіцянок, більшість з яких перебувають у статусі «в процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: