Конфлікт антикорупціонерів із ГПУ та СБУ: чому не варто шукати, хто правий, а хто винуватий

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

У НАБУ назвали затримання детектива у справі про хабарі в Державній міграційній службі диверсією з боку СБУ та ГПУ й вважають, що спецслужби зірвали операцію під прикриттям, яка готувалася півроку. У Державній міграційній службі відкинули претензії в хабарництві, а за підсумками зустрічі з генпрокурором директор НАБУ запевнив, що затримувати працівників Бюро не будуть.

У цьому конфлікті, як і в будь-якому іншому, кожна зі сторін має свою правду, але які висновки можна зробити після чергового конфлікту антикорупціонерів із правоохоронними структурами?

Юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр припускає, що з великою ймовірністю зараз суспільство розділиться, підтримуючи якусь зі сторін. Однак, на її думку, дуже важливо не потрапити в цю пастку й бути над конфліктом.

«НАБУ разом із САП з одного боку та СБУ з генпрокуратурою – з іншого мають працювати в інтересах держави та в рамках закону. Суспільство не має когось із них любити чи не любити, підтримувати чи не підтримувати. Ми просто маємо бачити результати їхньої роботи. Якщо це протидія корупції, значить, має зменшуватися корупція, якщо це гарантування державної безпеки, то держава має бути в безпеці», – написала Маляр на своїй сторінці в Facebook.

Якщо це справді «диверсія» проти НАБУ та САП, тоді стає зрозуміло, що це опір протидії корупції, зазначила вона.

«Тоді зрозуміло, що система – корупційна мережа органів влади – чинить опір і просто так не здається», – додала юрист.

Крім того, за її словами, споконвічний конфлікт між правоохоронними органами за вплив завжди шкодить їхнім ключовим цілям та завданням.

«Вони перемикають всі свої ресурси на міжвідомчу боротьбу, а наша безпека й правопорядок стають другорядними, якщо вони взагалі в них є на порядку денному», – підкреслила фахівець.

«Якщо ж це таки детектив НАБУ провокував підкуп, тобто скоїв злочин, це також для нас із вами погано. Це означатиме, що НАБУ так і не навчилося працювати на професійному рівні, а отже, очікувати на результат не доведеться», – резюмувала Ганна Маляр.

За даними «Слова і Діла», в досьє генпрокурора Юрія Луценка 139 обіцянок, більшість з яких він провалив. Деталі – за посиланням.

Водночас керівник НАБУ Артем Ситник має в досьє лише 14 обіцянок, але й він більшу частину своїх зобов'язань не виконав.

Детальний аналіз інциденту між Бюро та спецслужбами – в авторському матеріалі «НАБУ поза законом. Чим завершаться справи його агентів-провокаторів».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: