Французька компанія Engie на газовому ринку України: фактор РФ і підступ інвесторів

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Це непогані наміри, але поки не вдасться ліквідувати російську агресію, великі компанії на газовому ринку не з'являться. Буде лише, образно кажучи, різний дріб'язок. Це також непогано, але не те, що потрібно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи заяву французької компанії Engie про розширення присутності на українському ринку, зокрема через проекти з газовидобутку.

«В принципі, такий розклад є закономірним. Якщо ми подивимося на будь-яку країну з точки зору зовнішніх викликів і внутрішнього інвестиційного клімату, то приходять спочатку дрібніші компанії, які згодом приводять за собою великі. Точніше, на прикладі дріб'язку крупняк ухвалює рішення – варто чи не варто ризикувати», – підкреслив Гончар.

До Engie є велике питання, зазначив він, і пов'язание воно з Росією.

«Якщо вони хочуть розвивати газовидобуток в Україні, то це вітається. З іншого боку, ця компанія не має завдавати шкоди Україні. А вона потенційно займається справами, які можуть призвести до збитків», – пояснив експерт.

Французька компанія в консорціумі з проекту «Північний потік-2», що аж ніяк не в інтересах України. Заплющувати на це очі не можна, як би не хотілося співпрацювати. Доведеться, й це буде правильно, поставити компанію перед вибором – або Росія, або Україна.

«Який обсяг інвестицій? Якщо ми отримаємо збиток від реалізації проекту «Північний потік-2» близько 2 мільярдів доларів на рік у мінус від наших доходів, то кілька десятків або навіть сотень мільйонів доларів інвестицій Engie не компенсують збитків. Тому доведеться ставити потенційного партнера перед вибором», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик обіцяє, що за 4 роки правильних дій та програм Україна зможе відмовитися від імпорту газу.

Також, за словами Володимира Гройсмана, збільшення власного видобутку газу є одним із пріоритетів уряду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: