Очільник «Укргазвидобування» пояснив, що заважає збільшувати видобуток українського газу

Читать на русском
Збільшенню видобутку газу в Україні перешкоджають старі радянські підходи чиновників і недосконале законодавство.

Старі радянські підходи чиновників і недосконале законодавство перешкоджають збільшенню видобутку газу в Україні.

Про це заявив голова ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко в інтерв'ю «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

«Найрадикальніший крок, який зараз дає свої плоди, – це вирівнювання ціни. Ціна, яку ми зараз отримуємо за газ, стала набагато ближчою до комерційної. Це те, що на сьогодні зробив уряд Володимира Гройсмана. Натомість усі інші кроки – рента, земельні відносини, спрощення доступу до геологічної інформації – це все ще регулюється на радянському рівні, це «махровий совок». Ми намагаємося проламати цю стіну», – підкреслив Прохоренко.

За його словами, «Укргазвидобування» планувало в 2018 році збільшити обсяги видобутку газу до 16,5 млрд кубо. м, однак через перепони, небажання допомогти, а іноді й створення навмисних перешкод, буде добре, якщо компанія вийде на показник 16 млрд куб. м.

Сергій КаплінГолова політичної партії "Соціал - демократична партія"
Каплін пообіцяв не допустити, щоб «Укргазвидобування» використовувало у Полтавській області гідропідрив для буріння газових свердловинСказано 15 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ми ж не чарівники. Тобто показник від 16 до 16,5 мільярдів кубометрів – це наша приблизна мета на наступний рік», – підкреслив Прохоренко.

Як зазначив голова ПАТ «Укргазвидобування», компанія робить усе, що від неї залежить, – модернізується, залучає сучасні технології, але потім усе впирається в стіну нерозуміння з боку державних чиновників.

«Наприклад, ми вже два роки говоримо, що потрібно дерегулювати земельні відносини для спрощення землевідведення. Тому що, коли ми виходимо бурити свердловини, то іноді отримання всіх погоджень на бурові свердловини займає 2-3 роки. У Верховній Раді вже два роки лежить законопроект, який передбачає спрощення цих процедур. Потрібно ці 2-3 роки очікування замінити на 2-3 місяці», – наголосив Прохоренко.

Іншим фактором, який перешкоджає збільшенню видобутку газу, є ренти, які сьогодні в Україні становлять 29%, і є, за словами Прохоренка, найвищими в Європі. На його переконання, це гальмує інвестиції у видобуток газу.

«Якщо ми хочемо залучати інвестиції, якщо ми хочемо збільшувати видобуток, то давайте знизимо ренту. В цьому немає сенсу: ми купуємо газ з імпорту, а це означає, що платимо гроші іншій державі. Тобто ми платимо державі, в якій рента нижча, ніж в Україні», – звернув увагу керівник компанії.

Ще однією проблемою Прохоренко назвав видачу спецдозволів на користування старими родовищами. З цього приводу «Укргазвидобування» багато разів зверталося до Державної служби геології та надр. Водночас Полтавська облрада вже 2,5 роки не погоджує видачу нових спецдозволів.

«Це стосується не лише нас, але й приватних компаній. Відтак створюється така ситуація: з одного боку, уряд нам каже, що треба збільшувати видобуток газу, а з іншого – не створюються сприятливі умови для цього, не видаються ліцензії, не спрощується порядок їх видачі», – підкреслив голова компанії.

Він наголосив, що саме через проблеми з видачею ліцензій може затягнутися початок процесу розробки шельфу в Чорному морі.

Утім, Прохоренко зауважив, що впродовж останнього часу ситуація зрушила з місця й компанія отримала кілька бланків спецдозволів, щодо яких були затримки.

«Сподіваємося на продовження позитивної динаміки. Дуже не хочеться, щоб повторювалася ситуація, яка була донедавна. Ми готові багато чого робити, ми готові залучати фахівців, залучати обладнання, але коли немає ліцензії, то немає й розмови», – констатував він.

Він зауважив, що за рік в Україні був проведений лише один аукціон за ліцензіями на видобуток нафти й газу.

«Це нонсенс! Країні потрібен газ, «Укргазвидобування» готове видобувати, але ми не зможемо швидко нарощувати видобуток, якщо українські чиновники не будуть нам допомагати», – підсумував Прохоренко.

Раніше Харківський районний суд обрав арешт з альтернативою внесення застави як запобіжний захід директору ПАТ «Укргазвидобування» Вадиму Мохову.

Нагадаємо, в уряді розповіли, коли почнеться ліквідація «Нафтогазу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: