Розширення прав УПЦ: українське духовенство вказало на нюанси

Читать на русском
Ухвалювати рішення про те, що центр управління Українською православною церквою знаходиться в Києві мала б сама УПЦ (Московського патріархату), а не Архієрейський собор в Російській Федерації.

Ухвалювати рішення про те, що центр управління Українською православною церквою знаходиться в Києві мала б сама УПЦ (Московського патріархату), а не Архієрейський собор в Російській Федерації.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський, вікарій Київської митрополії УПЦ (Московського патріархату) Олександр (Драбинко), коментуючи рішення Архієрейського собору РПЦ, щодо надання особливого статусу УПЦ (Московського патріархату).

Зокрема, 30 листопада собор прописав у статуті Російської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату перебуває в Києві.

«Виходить, що нам зі сторони вказують, де знаходиться наш центр. Отже, якщо ми «центр», то ми маємо вказівки видавати звідси. І там мають їх затвердити, або сприйняти, як належне. А не вказувати нам там, ким ми знаходимося тут. От таке моє бачення щодо цього», - зазначив митрополит Олександр.

Крім того, на його думку, права УПЦ (МП) після рішення Архієрейського собору жодним чином не збільшились, оскільки в окремій главі статуту РПЦ було сформульовано додаткові положення, згідно з якими статут РПЦ обов’язковий для виконання УПЦ.

За словами митрополита Олександра, подібні положення було запропоновано внести в статут УПЦ ще в 2011 році, але тоді їх заблокував тодішній голова УПЦ митрополит Володимир (Сабодан).

За словами митрополита ці рішення не обговорювалися серед духовенства УПЦ. «У нас не було ніякої наради чи собору з цього приводу. Ніхто цього питання не обговорював», - сказав Митрополит Олександр.

Нагадаємо, раніше Папа Римський розповів, що молиться за припинення війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: