У парламенті Швеції вшанували пам'ять жертв Голодомору

Читать на русском
У середу, 29 листопада, в Парламенті Швеції вперше відбулося вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

У середу, 29 листопада, в Парламенті Швеції вперше відбулося вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, пише «Слово і Діло».

Голодомор: культурна травма, пам'ятна дата та політичний інструментЗа підрахунками, в результаті Голодомору 1932-1933 років загинули 3 мільйони 943 тисячі українців. Деякі країни досі не визнають трагедію геноцидом, інші – спекулюють на цій темі. Про трагічні події міркували разом з експертами.

«Участь у заході взяли спікер шведського Риксдагу Урбан Алін, перший віце-спікер шведського Риксдагу Ева Тален Фінне, керівник шведсько-української міжпарламентської групи дружби Крістер Хаммарберг, члени шведського Риксдагу, акредитовані в Швеції посли країн світу, представники громадських організацій українців в Швеції. Захід вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр. був організований за безпосереднього сприяння Міжпарламентської групи дружби між Риксдагом Швеції і Верховної Ради України», - йдеться в повідомленні.

Під час заходу до присутніх звернулися спікер шведського парламенту Алін, посол України в Швеції Ігор Сагач, голова шведсько-української міжпарламентської групи дружби Хаммарберг.

Гостям заходу були продемонстровані фотографії з архівів Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Пшеничного, очевидців трагічних подій, матеріали Українського інституту національної пам'яті.

«Пам'ять мільйонів замучених голодом українців було вшановано хвилиною мовчання», - повідомили в МЗС України.

Раніше в Австралії прийняли заяву щодо Голодомору.

Нагадаємо, 26 листопада пам'ять жертв Голодомору вшанували в Італії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: