Інститут нацпам’яті презентував виставку архівних документів про Голодомор

Читать на русском
1932 рік, селище Недригайлів: серед 574 актових записів про смерть 188 записів або 33% з причиною смерті  - від голоду, 30% - від виснаження, 1,4 % - від недоїдання. Всі померлі за національністю українці і майже всі хлібороби.

У Сумах відкрилася виставка історичних документів «Голодомор 1932-1933 років – злочин проти нації, що боролася за свободу» створена Інститутом національної пам’яті України.

Про це повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

«Ми не можемо навіть назвати сьогодні точну кількість померлих від голоду, тому що не збереглися документи. Зокрема, в Державному архіві в Сумській області немає книг реєстрації з Ямпільського району, частина документів з інших районів з величезними прогалинами. Але ті дані, які є, вражають. Наприклад: 1932 рік, селище Недригайлів, серед 574 актових записів про смерть 188 записів або 33% з причиною смерті - від голоду, 30% - від виснаження, 1,4 % - від недоїдання. Всі померлі за національністю українці і майже всі хлібороби. Ось вам типовий приклад геноциду українців. Ці матеріали ще потребують додаткових досліджень і висновків, але вже за наявною інформацією ми можемо уявити масштаби цього геноциду», - сказав відомий сумський краєзнавець Геннадій Іванущенко.

Наразі у Державному архіві Сумської області зберігається понад 800 документів, які стосуються цієї теми. Є свідчення тих, хто пережив голодомор.

Президент України Петро Порошенко в день, коли Україна вшановує пам’ять жертв Голодоморів, заявив, що злочини проти людяності не мають строку давності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: