Подорожчання бензину: в чому причини різкого зростання та що буде з вартістю пального

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Подорожчання бензину спровоковане зростанням цін на нафту й зниженням нацвалюти щодо долара, зважаючи на часові рамки, починаючи із серпня.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи ситуацію з подорожчанням бензину.

«Валюта девальвувала більш ніж на 7%, починаючи із серпня до листопада. Це поступово позначилося на цінах. До того ж нафта подорожчала більш ніж на 12%. Усі ці чинники зіграли свою роль. Навіть з урахуванням того, що зима – це період низького попиту. Це поступовий процес. Нафта дорожчає, приїжджає на заводи, де переробляється, потрапляє до опта. А це імпортний продукт, який поступово завозиться всередину країни за дедалі більш високими цінами», – констатував Марунич.

Чи буде подальше подорожчання залежить від того чи буде рости нафта, зазначив він.

За його словами, поки ціни на нафту відносно стабільні.

«Можливо, на цьому все зупиниться. Якщо триватиме девальвація, то не виключено, що ціни зростуть. Таким чином, якщо курс знижуватиметься, то з нового року зростання цін на бензин відновиться», – додав фахівець.

Він уточнив, що поки основні великі мережі вичерпали потенціал зростання цін, хоча дрібні окремі мережі ще можуть підвищувати ціни.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

Як пояснив експерт, окремі мережі діють на випередження – підвищують ціни ще до того, як усе станеться.

«Великі мережі, які перебувають серед лідерів підвищення, міркують по-іншому. Вони підвищують ціни заздалегідь. Дрібні – затягують цей процес, їм складніше конкурувати. Якщо десять розкручених заправок зеленого кольор поставлять високу ціну, а нікому не відома поруч – таку ж ціну, то до неї взагалі ніхто не заїде», – підкреслив він.

Фахівець не виключив, що слідом за бензином через певний проміжок часу почне дорожчати й газ.

«Напевно, буде подорожчання газу. Його розглядають як альтернативу бензину. Трейдери не хочуть втрачати свою частку. Це може бути з якимось тимчасовим лагом», – резюмував Дмитро Марунич.

У результаті подорожчання середні ціни на АЗС в Україні зросли наступним чином: А-92 – до 26,92 грн/л, А-95 – 27,69 грн/л, А-95 Преміум – 28,82 грн/л, ДТ – 25,44 грн/л, ДТ Преміум – 27,20 грн/л.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: