«Крок назад» щодо Донбасу: який вибір має зробити українська сторона

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Росія прийняла лише 3 пункти пропозицій США. Це вже крок назад, хоча перспектива компромісного варіанту все ще зберігається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи зустріч Курта Волкера з Владиславом Сурковим, за підсумками якої спецпредставник США назвав переговори щодо появи миротворців на Донбасі «кроком назад».

«Головне питання – пошук компромісних форматів. Ситуація виглядає наступним чином: для США та України неприйнятною є участь росіян у складі миротворчого контингенту, для РФ неприйнятними є представники взагалі будь-якої країни НАТО. Результат – глухий кут пщодо Донбасу. Якщо кожна сторона впиратиметься безповоротно в свою позицію, ми отримаємо лише консервацію ситуації на Донбасі», – зазначив Воля.

Експерт уточнив, що вибір у нас не такий уже й великий: шукати якісь компроміси, які, можливо, не стовідсотково нас вдовольняють, або змиритися з тим, що конфлікт на Донбасі буде законсервований на десятиліття.

«Однак тоді виникає питання: кого ми будемо повертати. Уже за різними даними, лише в ОРЛО видано близько 100 тисяч паспортів. Та навіть якщо їх видано набагато менше, слід враховувати, що приходить нове покоління, люди з кожним роком дедалі більше відвикають від України», – додав експерт.

Політолог не виключив, що компромісний варіант щодо миротворців частково буде поєднаний із «формулою Штайнмайєра», де передбачене повернення кордону поетапно.

«Можливо, щось схоже можна спробувати застосувати щодо місії ООН. Для початку хоча б розмістити миротворців на лінії розмежування по обидва боки. Це вже краще, ніж зараз. Після цього – переходити до інші етапи», – пояснив Воля.

Він підкреслив, що розміщувати росіян на кордоні дійсно неправильно, там мають переважати представники західних країн.

«Але це не означає, що не потрібно шукати компроміси. Можливо, потрібно поділити склад місії на три частини: США та НАТО, нейтральні держави, які погодяться надати свої сили, та якась пропорція РФ. Доведеться шукати комбінації», – припустив політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Так, можна наполягати, спостерігати, як території все більше інтегруються до Росії. Але хіба це вихід? Можливо, в грудні таки буде якесь просування та компроміс. Будь-який категоричний варіант – це глухий кут. Що далі, то більше люди втрачають зв'язок з Україною. Нове покоління живе поза українським виміром. Це найбільш тривожна ситуація в питанні територіальної цілісності», – резюмував Володимир Воля.

За підсумками зустрічі з Волкером Сурков заявив, що з 29 пропозицій США російська сторона вважає прийнятними лише три. Наступні переговори заплановані на грудень. Курт Волкер заявив, що вирішити конфлікт на Донбасі найближчим часом навряд чи вдасться.

За даними «Слова і Діла», на початку жовтня нинішнього року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: