Справа Шаройка: в Раді розповіли, що потрібно зробити Україні

Читать на русском
Україні варто порушити перед Заходом питання про відновлення санкцій проти Мінська, якщо з’ясується, що затримання журналіста Павла Шаройка здійснене за наказом керівництва Білорусі.

Україні варто порушити перед Заходом питання про відновлення санкцій проти Мінська, якщо з’ясується, що затримання українського журналіста Павла Шаройка здійснене за наказом керівництва Білорусі.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив народний депутат від фракції «Народного фронту», член комітету з питань безпеки та оборони Дмитро Тимчук.

«Щоб зрозуміти, як Україні діяти найкращим чином у питанні визволення Павла Шаройка, потрібно зрозуміти, хто насправді стоїть за цією провокацією. Бо якщо це ігри ФСБ, то тоді ми маємо надати білоруському керівництву максимум інформації з цієї теми. Щоб Лукашенко, який постійно говорить, що абсолютно не зацікавлений у погіршенні відносин між Україною та Білоруссю, розібрався в ситуації. І ми будемо далі вже якось цю ситуацію нормалізувати з урахуванням інтересів і України, і Білорусі», – зазначив народний депутат.

«Але якщо є дозвіл вищого керівництва Білорусі, то тоді ситуація набагато гірша. Бо це означає, що Лукашенко лукавить, коли говорить про прагнення зберігати гарні відносини. Якщо це дійсно спецоперація Білорусі, то це фактично демарш проти України. І нам варто порушувати питання щодо повернення санкцій проти цієї країни. Україна свого часу підставила Білорусі плече та апелювала до Заходу, допомагаючи Мінську зняти із себе санкції. Тепер Україна має визнати свою помилку й звертатися до міжнародної спільноти, щоб ці санкції повернути», – сказав Тимчук.

За його словами, на сьогодні вже є реакція міжнародної спільноти на арешт українського журналіста.

«Є вимоги звільнити українського журналіста. Всі бачать, що звинувачення проти нього ґрунтується лише на його зізнаннях. Але що таке зізнання в тоталітарній країні? Якими методами там користуються, всі чудово розуміють. А інших доказів ми не побачили», – зазначив Тимчук.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», кореспондента «Українського радіо», колишнього керівника прес-служби Головного управління розвідки Міноборони Павла Шаройка заарештували Мінську за підозрою в шпигунстві. Втім, білоруські спецслужби не надають аргументованих доказів шпигунської діяльності журналіста.

Тим часом в Україні зазначають, що Шаройко не міг здійснювати розвідувальну діяльність, оскільки давно звільнився з ГУР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: