Затримання українців у Білорусі: змінювати правила в'їзду чи шукати компроміс?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Білорусь дійсно стає небезпечною для українців. Людям, які збираються до цієї країни, до того ж хоч якось причетні до політичного порядку денного, мають думати, чи варто це робити та які гарантії, що проти них не будуть здійснені провокації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи затримання українців на кордоні з Білоруссю.

«Двосторонні відносини погіршуються, а Росія дедалі більше впливає на політику Білорусі. Певні кроки, які Мінськ робив для поліпшення відносин із Заходом, наразі припинені. Білорусь знову почала зближення з Росією. Звісно, Кремль відчуває себе впевненіше. Це позначається і на правоохоронній системі, адже всі провокації здійснені на замовлення спецслужб РФ», – констатував Дяденко.

На його думку, ця ситуація викликає занепокоєння, але поки Україна ще може спробувати вийти на діалог із президентом Білорусі, не вдаючись до кардинальних заходів.

«Напруженість ще й по цій лінії нам зараз абсолютно ні до чого», – додав він.

Однак якщо діалог не дасть зрушень, то доведеться робити висновки й переходити до заходів на прикордонному контролі, уточнив фахівець.

Арешт українського журналіста в Білорусі: залежність від Кремля та крок до нових правил в’їздуСпочатку президент Білорусі запевнив в підтримці суверенітету України, потім проголосував проти резолюції щодо Криму, а тепер на території Білорусі затримали українського журналіста. Нагадує російські методи. Правозахисники оцінили ситуацію.

«Щонайменше більш оперативно доведеться діяти консульським службам. Річ у тім, що тут потрібно відрізняти ситуацію від російської. Громадяни РФ – це потенційна небезпека тероризму, можливі працівники спецслужб, інші особи, які можуть завдати шкоди національній безпеці України. Щодо громадян Білорусі, то, звичайно, не можна говорити однозначно, але вже точно складніше уявити, що вони будуть завербовані», – зазначив експерт.

На його думку, в цій ситуації потрібно виходити з розумних міркувань, а в інтересах України не загострювати зараз відносини з Білоруссю.

«Можливо, навіть на шкоду дипломатичній практиці, незважаючи на те, що у відповідь на дії однієї сторони з другої мають слідувати рівномірні кроки, нам варто знизити градус. За винятком прав і свобод наших громадян. У цьому компромісів бути не має», – підкреслив політолог.

Він припустив, що зміна правил в'їзду зараз лише ускладнить ситуацію й буде сприйнята як недружній крок.

«Поки немає сенсу в таких заходах. Звичайно, потрібно моніторити ситуацію, контролювати, але робити зважені кроки відповідно до того, як розвиватимуться події», – резюмував Михайло Дяденко.

Раніше повідомлялося про арешт українського журналіста в Мінську, якого підозрюють у шпигунстві. Також стало відомо про затримання на кордоні ще трьох громадян України.

Влада Білорусі оголосила персоною нон ґрата першого секретаря посольства України Ігоря Скворцова. У відповідь з України був висланий білоруський дипломат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: