Коли вчорашні союзники стають ворогами: помилки України та прийоми Білорусі

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник
Богдан Яременко

Білорусь іще донедавна була в числі союзників України. Навіть військові навчання «Захід-2017», попри всі побоювання, пройшли мирно. Однак останні події показали, що ті, хто ще вчора запевняв у підтримці, вже завтра можуть почати діяти зовсім в іншому напрямку. Голосування проти резолюції щодо Криму, арешт українського журналіста Павла Шаройко, якого звинувачують у шпигунстві й створенні в республіці агентурної мережі, затримання українців – далеко не весь список провокацій Мінська.

«Слово і Діло» дізналося, як оцінюють відносини між Києвом і Мінськом українські експерти та дипломати.

Експерт-міжнародник Олег Волошин вважає помилковою позицію українського МЗС, яке пов’язує нинішнє загострення відносин із Мінськом із військовими навчаннями «Захід-2017».

«Напередодні навчань Лукашенко прилітав до Києва заспокоїти Порошенка щодо цих маневрів. Тоді глави двох держав демонстрували дружбу й партнерство. І раптом з'ясувалося, що підступний «бацька» вже тоді за командою Москви виношував плани загострити відносини з Україною», – написал Волошин в Facebook.

Виходить, грубо кажучи, або нашого міністра обдурили тоді, або він обманює нас зараз, зазначив експерт.

«Усе це нагадує «1984» Орвелла, коли вчорашні союзники відразу призначаються ворогами й навпаки», – додав Олег Волошин.

Своєю чергою український дипломат Богдан Яременко наголосив, що Білорусь, образно кажучи, по маківку закалялась і із «Заходом-2017», і з арештом та викраденням росіянами Павла Гриба, і з постійною практикою затримання на прохання-звернення-доручення росіян інших українських громадян.

Арешт українського журналіста в Білорусі: залежність від Кремля та крок до нових правил в’їздуСпочатку президент Білорусі запевнив в підтримці суверенітету України, потім проголосував проти резолюції щодо Криму, а тепер на території Білорусі затримали українського журналіста. Нагадує російські методи. Правозахисники оцінили ситуацію.

«Несамостійність Білорусі в безпековій та оборонній сферах стала непристойно очевидною. Тому зараз влада Білорусі вдалася до простого й древнього прийому – перекладення з хворої голови на здорову», – зазначив Яременко в Facebook.

На його переконання, частина цього підходу полягатиме в тому, щоб створити імідж України як недружньої агресивної держави, чиї спецслужби «розперезалися» на чужій території.

«Помилки України, на жаль, такі ж очевидні, як і нечесність Білорусі», – підкреслив дипломат.

«По-перше, три з половиною роки загравання з диктатором. По-друге, помилки української розвідки», – уточнив фахівець, додавши, що другий фактор – це вже річ закономірна, адже не буває спецслужб без провалів.

«Та й сховатися українським розвідникам за умов, що росіяни в кадрових питаннях українського Міністерства оборони розбираються не гірше за нас, складно. Або просто неможливо. Тому друге пережити легше. Своїх потрібно повернути й зробити вчергове серйозні висновки, якщо ще здатні на це», – резюмував Богдан Яременко.

Відзначимо, міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав події, що відбуваються, «шпигунською істерією», уточнивши, що затримання журналіста Шаройка необхідно розглядати в контексті спільних білорусько-російських навчань «Захід-2017».

За даними «Слова і Діла», більшість своїх обіцянок Павло Клімкін виконав. Рівень його відповідальності – 43%. Перелік обіцянок голови дипломатичного відомства – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: