Історичний конфлікт Польщі та України: що буде з «чорними списками» та чи можлива розв'язка

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Загострення відносин із Польщею – це ситуативний сплеск, обумовлений багато в чому внутрішньополітичною польською кон'юнктурою. Цим і викликана така зовнішня риторика польської влади. З іншого боку, після переговорів між двома країнами незабаром може бути розв'язка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи українсько-польський конфлікт і домовленість про скасування мораторію на пошуково-ексгумаційні роботи.

«У цій ситуації має йтися не про поступки. Нам не потрібна конфронтаційна позиція, яка лише загострювала б ситуацію. Те, що відбулася нарада між президентами України й Польщі, вже є величезним кроком уперед. І не варто мірятися, хто кому більше або менше поступився, адже рішення вже наближають до розв'язки, а це найголовніше», – зазначив Пашков.

За його словами, говорити, що ситуація остаточно мінімізована або зникла зовсім із порядку денного, не доводиться, сплески ще будуть, але це точно тимчасово.

«Це тимчасова ситуація. Вона не є визначальною й не буде кардинально впливати на двосторонні відносини з однієї простої причини – існує інша ситуація на противагу, пов'язана з геополітичними проблемами, що стоять перед Польщею й Україною. Це зобов'язує обидві сторони шукати компроміси», – додав експерт.

МЗС відповіло Дуді на «антипольські настрої» українських політиківУкраїна не має наміру політизувати історичне минуле українсько-польських відносин і дотримуватиметься конструктивної позиції.

На його думку, уроки історії та історичні події не мають загострювати взаємовідносини двох держав.

«Це предмет історичних досліджень. Робити ці питання важелем політичного тиску не буде продуктивним для обох сторін. Тому в цьому контексті ситуація піде на спад уже найближчим часом», – припустив він.

На його перконання, питання так званих «чорних списків» незабаром також може бути зняте.

«Це прецедент, який може бути заморожений. Навряд чи поляки розширюватимуть списки або продовжуватимуть їхню дію чи взагалі акцентуватимуть увагу на цьому. «Чорні списки» – це радше імпульсивний жест, який навряд чи матиме результат з урахуванням того, що Польща пішла на серйозне спрощення режиму перебування українців у Варшаві. В першу чергу їм це вигідно. Тому ці списки – радше ідеологічний жест», – резюмував Михайло Пашков.

Тим часом на кордоні вже зафіксували перший випадок із відмовою у в'їзді українцю.

Крім того, в Польщі погодилися, що Україна може сама обирати собі героїв, але ніколи не приймуть позиції щодо Волині.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: