У ГПУ розповіли про розслідування справ Майдану

Читать на русском
Горбатюк зазначив, що придушення протестів здійснювалося в рамках дій злочинної організації, створеної екс-президентом Віктором Януковичем, і тодішнім керівництвом силових структур.

Під час протестів у центрі Києва взимку 2014 року загинули 78 протестувальників, ще понад 2 тисячі – постраждали.

Про це заявив заступник начальника Головного слідчого управління-начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Еспресо.TV».

«На сьогодні встановлено, що постраждали понад 2 тисячі протестувальників, 1800 визнані потерпілими, 78 загинули. Ми говоримо про 78, які загинули безпосередньо під час протистоянь, під час протидії протестним акціям. 278 отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження. Забезпечується розслідування 3403 епізодів злочинної протидії протестним акціям», – сказав Горбатюк.

Представник Генпрокуратури зазначив, що під час протестів також загинули 13 силовиків, ще понад 650 – зазнали поранень.

«Розслідуються факти злочинів щодо правоохоронців – 13 убивств правоохоронців і понад 650 випадків отримання ними тілесних ушкоджень. Зокрема, 44 з них отримали тяжкі або середньої тяжкості ушкодження», – додав чиновник.

Горбатюк також зазначив, що придушення протестів здійснювалося в рамках дій злочинної організації, створеної екс-президентом Віктором Януковичем, і тодішнім керівництвом силових структур.

«Встановили та повідомили про підозру в створенні та діяльності злочинної організації для заволодіння державними коштами екс-президенту та екс-керівництву правоохоронних органів. У складі саме злочинної організації була вчинена протидія протестним акціям. Мотивацією було збереження влади, оскількі особи, яким інкримінується створення злочинної організації, усвідомлювали, що будь-яка втрата влади призведе до притягнення їх до кримінальної відповідальності й втрати статків, отриманих у злочинний спосіб», – пояснив Горбатюк.

У центрі Києва спалили банер із кумою Путіна, який вивісили напередодні Дня Революції ГідностіАктивісти спалили рекламний банер із телеведучою, дружиною Віктора Медведчука Оксаною Марченко.

За його словами, варто відзначити швидкість отримання російського громадянства такими одіозними фігурами, як колишній командир полку «Беркут» Косюк, що втік до Росії в лютому 2014 року, а вже в травні отримав громадянство. Така сама ситуація і з командиром роти «беркутівців» Садовником, який після зміни йому судом запобіжного заходу втік до Росії й там швидко отримав громадянство.

«В більшості випадків підозрювані вищі посадовці (у справі про злочини проти Майдану – ред.) залишили територію країни й втекли, як і велика кількість «беркутівців». Здебільшого вони в Російській Федерації. До нас продовжують приходити відмови російської сторони екстрадувати і «беркутівців», і колишніх вищих керівників держави. Мотивами відмов є те, що ці люди є громадянами Російської Федерації. Надійшла відповідь щодо колишнього президента Януковича про те, що він має тимчасовий притулок. «Беркутівці», які втекли, отримали російське громадянство», – сказав Горбатюк.

Зазначимо, генеральний прокурор Юрій Луценко не впорався з обіцянкою до листопада 2017 року передати до суду справи оточення Віктора Януковича, причетного до масових убивств людей у ​​Києві в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: