Розстріл Майдану: Луценко зволікає з передачею до суду справ «Сім'ї»

Читать на русском
Поки Україна згадує, як починався Євромайдан, Слово і Діло констатує, що Луценко провалив чергову обіцянку, дану його учасникам.
Юрій ЛуценкоФото з відкритих джерел

Четверту річницю Революції Гідності українці зустрічають не без надії, але все більше з гіркотою, адже чимало з обіцянок, які політики дали учасникам революційних подій, досі не виконані. Це, зокрема, можна сказати й про перебіг розслідування та покарання винних у розгоні й розстрілі мирних акцій протесту.

Так, «Слово і Діло» констатує, що генеральний прокурор Юрій Луценко не впорався з обіцянкою до листопада 2017 року передати до суду справ оточення Віктора Януковича, причетного до масових убивств людей у ​​Києві в 2014 році.

Про це Луценко говорив більш як півроку тому – 16 березня. 8 листопада, тобто тоді, коли термін виконання обіцянки вже фактично сплив, Луценко знову заявив: досудове розслідування у справі про розстріл Майдану буде завершене найближчим часом.

Для того, щоб уточнити стан виконання обіцянки, «Слово і Діло» направило до Генеральної прокуратури запит. Відповідно до отриманої відповіді, пов'язані з Майданом справи, у фабулі яких містяться згадки про соратників Януковича, все ще перебувають у реєстрі досудових розслідувань ГПУ. Як вдалося з'ясувати, наразі Генпрокуратура (а точніше, військова прокуратура) займається тим, що розслідує факт підписання «Харківських угод» за статтею «Державна зрада». Ось тільки робота над справою триває ще з листопада 2016 року.

З огляду на все вищесказане, «Слово і Діло» констатує, що цю обіцянку Луценко не виконав.

Відзначимо, що проблеми з термінами реалізації обіцяного, зокрема в справах, пов'язаних із Майданом, у Луценка трапляються вже не вперше. Рівно два роки тому він (іще не будучи генеральним прокурором) запевняв, що справа проти Януковича буде в суді вже до кінця 2015 року, потім (щойно очоливши ГПУ) – що це відбудеться до кінця 2016 року. І обидва рази помилився: досудове розслідування щодо колишнього президента-втікача завершилося лише 14 березня 2017-го.

На жаль, генеральний прокурор України відповідальністю не відзначається: через масу гучних, але недоведених до кінця справ у його досьє майже половина обіцянок не виконані. На сьогодні в Луценка 48% провалених обіцянок, 30% виконаних і 22% «в процесі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: