Як полегшити роботу слідчим: у МВС назвали спосіб

Читать на русском
Ухвалення закону про кримінальні проступки полегшить роботу слідчим та підвищить рівень розкриття серйозних злочинів.

Ухвалення закону про кримінальні проступки полегшить роботу слідчим та підвищить рівень розкриття серйозних злочинів.

Про це «Слову і Ділу» заявив радник міністра внутрішніх справ, керівник Центру запобігання і протидії корупції Володимир Мартиненко.

Проект закону щодо запровадження кримінальних проступків зареєстрований у Верховній Раді в 2015 році. Його твердження є частиною Стратегії розвитку системи МВС до 2020 року, затвердженої Кабінетом міністрів 15 листопада. До проступків законопроект відносить, зокрема, умисне легке тілесне ушкодження, побої, участь в бійці, ухилення від сплати аліментів, домашнє насильство, перешкоджання законній діяльності журналістів або об'єднань громадян, здійсненню релігійного обряду і т.д.

«Зараз на одного слідчого припадає, в середньому, від 200 до 600 справ. Так працює чинний Кримінальний процесуальний кодекс, який вимагає, щоб кожна отримана заява вносилося в базу досудових розслідувань і розслідувалася за повною процедурою. Якщо раніше, наприклад, справа за відсутності складу злочину не вносилася в базу, то зараз це обов'язково, як і розслідування кожної справи за повним алгоритму», - розповів Володимир Мартиненко.

Уряд затвердив Стратегію розвитку МВС-2020За словами голови МВС Арсена Аваков, стратегія була підготовлена ​​за участю експертів консультативної місії ЄС.

«Сьогодні за одним алгоритмом розслідується крадіжка курки і вбивство людини. Справ дуже багато, на слідчих лежить дуже велике навантаження навіть не через їх складність, а через кількість», - зазначає Володимир Мартиненко.

За його словами, після ухвалення законопроекту про кримінальні проступки, розслідування дрібних злочинів здійснюватимуть дільничні інспектори.

«Це дозволить слідчим зосередитися на розслідуванні серйозних злочинів», - сказав Володимир Мартиненко.

Основними покараннями за проступки є штраф, громадські роботи, виправні роботи, обмеження волі, арешт.

Раніше повідомлялося, що до 2020 року в Україні має бути розроблена і впроваджена ефективна програмою захисту свідків.

Нагадаємо також, що в МВС хочуть відмовитися від вогнепальної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: