У Авакова всерйоз візьмуться за захист свідків

Читать на русском
До 2020 року в Україні має бути розроблена і впроваджена ефективна програма захисту свідків.

До 2020 року в Україні має бути розроблена і впроваджена ефективна програма захисту свідків.

Це має бути зроблено в рамках Стратегії розвитку МВС до 2020 року, прийнятої Кабміном 15 листопада. Про це «Слову і Ділу» розповів радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко.

«В Україні, як і в інших країнах, система захисту свідків діє і сьогодні. Інше питання, як? Ми хочемо розробити і впровадити таку систему, при якій до свідка не просто приставляли одного охоронця замість трьох, а він був би повністю захищений, в тому числі законом. Тобто, потрібен цілий комплекс дій. В тому числі, рішення на законодавчому рівні. Можливо, не окремий закон, але зміни в закони, які дозволили б підвищити ефективність захисту свідків в нашій країні», - пояснив він.

МВС vs. Банкова: після виборів Авакову за будь-яких обставин місця в політиці не будеАрсен Аваков заявив, що з посади йти не має наміру, а ВР не знайшла голосів за його відставку. Конфлікт з АП в МВС, як і раніше, заперечують. Про протистояння МВС і Банкової розповіли експерти.

За словами Мартиненка, при розробці системи буде враховуватися передовий досвід захисту свідків, існуючий в інших країнах. При цьому він не буде просто копіюватися і переноситися на український ґрунт.

«Припустимо, в США є багатий досвід ефективної роботи програм захисту свідків. Але чи можливо ці програми перенести в умови України? При тому, що в США живуть 350 мільйонів чоловік, у нас - сорок. Тобто, заховати там свідка легше. У США кожен штат живе за своїми законами. Муніципали не завжди мають інформацію про людину, якого федерали в рамках програми захисту свідків перемістили з одного штату в інший. У нас інші умови, ми унітарна держава, тому американський досвід повністю перенести на Україну не можна», - підкреслив Мартиненко.

Нагадаємо, що Стратегія розвитку МВС до 2020 року є продовження реформування системи МВС, яке було розпочато в 2014 році. Однією з її цілей є перевести МВС від каральних функцій до сервісних.

Нагадаємо також, що в МВС хочуть відмовитися від вогнепальної зброї.

Раніше в МВС прояснили ситуацію з «мінуванням» Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: