Відмова від монет: у НБУ підрахували, скільки вдасться заощадити

Читать на русском
Відмова від карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок дозволить регулятору заощаджувати близько 91 мільйона гривень на рік.

Відмова від карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок дозволить регулятору заощаджувати близько 91 мільйона гривень на рік.

Про це повідомив директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко, передає «Слово і Діло».

Подорожчання продуктів в Україні: чому в НБУ хочуть повернути держрегулювання цінСпочатку всі в уряді майже одноголосно наполягали на скасуванні держрегулювання цін на продукти, а зараз в НБУ закликали встановити державний контроль. Із чим це пов’язано та якими будуть наслідки, міркували експерти.

«Округлення до 10 копійок за механізмом, який ми пропонуємо, з припиненням карбування і транспортування монет дрібніших номіналів, дозволить нам заощаджувати близько 91 млн грн на рік», - сказав він.

Зайвенко зазначив, що витрати на випуск дрібних монет в кілька разів перевищують номінал таких монет. Він також нагадав, що за останні 4 роки НБУ витратив на карбування і транспортування розмінних монет в середньому 160 млн грн.

У даний час в обігу перебувають 12,9 млрд штук монет, в тому числі номіналами 1 коп. - 2,4 млрд штук, 2 коп. - 1,4 млрд штук, 5 коп. - 1,9 млрд штук, 10 коп. - 3,8 млрд штук, 25 коп. - 1,7 млрд штук, 50 коп. - 1,2 млрд штук і 1 гривня - 0,5 млрд штук.

Нагадаємо також, що в НБУ розповіли, коли введуть 1000 гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: