Подорожчання продуктів в Україні: чому в НБУ хочуть повернути держрегулювання цін

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Нацбанк займає непрофесійну позицію. Він визначив інфляційне таргетування основним напрямком своєї діяльності, а зараз вирішив шляхом адміністративного регулювання зняти із себе відповідальність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи заклик НБУ повернути державне регулювання цін.

«У пріоритеті НБУ – політика інфляційного таргетування, а зробити його в Нацбанка не виходить. Тому НБУ хоче перейти до адміністративних заходів замість того, щоб використовувати монетарні заходи, якими він і мав би користуватися. По-перше, це непрофесійна позиція, а по-друге, зняття із себе відповідальності за те, що результати діяльності у сфері інфляційного таргетування є неефективними», – констатував експерт.

Економіст підкреслив, що повернення до адміністративного регулювання цін є недоцільним і призведе до негативних наслідків.

Споживчий кошик українця: як змінився в ціні стандартний набір продуктівПісля збільшення мінімальної зарплати зросли й ціни на стандартний набір харчів, проте поки що зростання «мінімалки» компенсує ріст цін з лишком.

«Повернення до держрегулювання цін матиме негативні наслідки. По-перше, продукція починає випускатися неякісна, оскільки потрібно продавати нижче за встановлену собівартість, а по-друге, це породжує корупцію», – зазначив Несходовський.

Він уточнив, що в такому разі ті, хто хоче, звертаються до відповідних органів, а в них є так звана комісія цінової політики, й домовляються про те, який рівень цін їм потрібен.

«Повернутися до адміністративного регулювання – груба помилка. Це конкурентний ринок, насичений виробниками. Якщо існують відповідні змови на цьому ринку або інші монопольні дії, для цього є Антимонопольний комітет. Якщо АМКУ не діє, то це вже їхня проблема, а не питання повернення до радянської системи регулювання цін», – резюмував Ілля Несходовський.

Раніше був оприлюднений список продуктів, на які не поширюватиметься держрегулювання.

Тим часом віце-прем'єр міністр Павло Розенко завив, що не існує значних ризиків зростання цін або інфляції в Україні. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

Нагадаємо, аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як змінився в ціні стандартний набір продуктів українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: